Читај ми!

Клаус позвао Чешку да изађе из ЕУ

Некадашњи чешки председник Вацлав Клаус позвао је своју земљу да иступи из Европске уније. Разлог - Унија лоше делује на Чешку, сматра Клаус.

Европска унија доприноси свему лошем што се догађа у чешком друштву, политици и економији, рекао некадашњи председник Чешке Вацлав Клаус и позвао своју земљу да изађе из Уније. 

У књизи под насловом "Чешка Република на раскршћу - време одлуке", која ускоро излази из штампе, Клаус је отворено позвао Чешку да напусти ЕУ.

У интервјуу новинама Млада фронта днес, Клаус је изјавио је ЕУ доприноси свему лошем што се догађа у чешком друштву, политици и економији. ЕУ је крива за "прекомерну регулацију, губитак суверености националних влада и расипање одговорности", а политичке странке изгубиле су способност утицаја на темељне одлуке, сматра Клаус.

Клаус је познат као критичар ЕУ, али ово је први пут да предлаже излазак Чешке из Уније.

Кључне одлуке у ЕУ у Чешкој донесене су у време његовог мандата. Кад је био председник владе, Чешка се 1996. године кандидовала за чланство у ЕУ. Као председник државе, Клаус је на састанку на врху Уније 2003. потписао приступни уговор.

У интервјуу Клаус је напао и своју бившу странку. Изјавио је да очекује "фатални пораз" деснице као и Демократске грађанске странке (ОДС).

"Имајући у виду развој странке, ником не бих препоручио да гласује за њу", рекао је некадашњи председник Чешке.

Клаус је био један од оснивача ОДС и њен почасни председник, али је 2008. године напустио странку.

У Чешкој су у току припреме за ванредне изборе, након што је председник владе Петр Нечас, члан ОДС, поднео оставку због корупцијске и шпијунске афере.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара