Читај ми!

"Фукушима" поново цури

Око 430 литара радиоактивне воде излило се из контејнера у кругу разорене нуклеарне централе "Фукушима 1". Неизвесно да ли ће Токијска електропривреда успети да заузда више десетина хиљада тона контаминиране воде.

Из контејнера у кругу разорене нуклеарне централе "Фукушима 1" излило се око 430 литара радиоактивне воде, саопштило је руководство те нуклеарке у власништву Токијске електропривреде, а преносе јапански медији.

Вода која садржи и по животну околину и по људско здравље врло опасни радиоактивни елемент стронцијум, излила се зато што је један од чак око 1.050 привремених контејнера за складиштење контаминиране воде грешком био препуњен.

Контејнер се налази у близини обале, на благо закривљеној површини, па се сматра да је изузетно контаминирана вода, радијације од 530 хиљада бекерела по литру, доспела у Тихи океан.

Овај инцидент према својим размерама и последицама по животну средину знатно је мањи у поређењу са догађајима из августа, када је утврђено да је из неколико привремених контејнера више дана цурило чак по 300 тона контаминиране воде дневно, која је кроз тло доспевала у подземне воде и делом у океан.

Ипак, ново изливање радиоактивне воде изазива велико интересовање медија у Јапану, због чињенице да је премијер Шинзо Абе пред члановима Међународног олимпијског комитета у августу, непосредно пред гласање за избор домаћина Летњих олимпијских игара 2020. године, изјавио да је ситуација под контролом и да ће проблем огромних количина контаминиране воде у "Фукушими" трајно бити решен већим ангажовањем јапанске државе у наредних неколико година.

Та уверавања била су битан чинилац у одлуци Међународног олимпијског комитета да Олимпијске игре, у конкуренцији Истанбула и Мадрида, додели јапанској престоници Токију.

"Хладни зид" тек 2015. године

Јапанска влада са премијером Абеом на челу, потом је објавила план о конструисању тзв. "хладног зида", система цеви које би испод централе "Фукушима 1" требало да замрзну земљиште и тако спрече изливање контаминиране воде у океан.

Тај систем, међутим, требало би да профункционише 2015. године, а до тада, план предвиђа, треба унапредити систем за пречишћавање контаминиране воде, испумпати део радиоактивне воде из земљишта испод централе, ојачати конструкцију контејнера и опремити их мерачима који утврђују ниво воде у њима.

Преливање указује да радници у централи нису били свесни нивоа воде у контејнеру који су препунили, то јест да мерачи још нису уграђени на свим објектима.

Такође, истичу јапански медији, поставља се и питање да ли је већ понестало капацитета за складиштење контаминиране воде, па су радници били присиљени да нове количине радиоктивне воде упумпавају у већ коришћене танкове.

У "Фукушими 1" већ две и по године, од половине марта 2011. године када се услед налета великог цунамија збила нуклеарна несрећа, хладе се реактори и базени са истрошеним нуклеарним горивом, и тако добијена радиоактивна вода се, након делимичног пречишћавања, одлаже у привремене контејнере у кругу централе.

Десетине хиљада тона радиоактивне воде у крхким танковима у непосредној околини разорених нуклеарних реактора, представљају велику потенцијалну еколошку опасност, с обзиром на то да се налазе у трусној зони где се и даље одвија слегање тла које се издигло након снажног земљотреса од девет степени Рихтерове скале марта 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара