Читај ми!

"Бела удовица" на листи Интерпола

Британска држављанка Саманта Лутвејт, позната као "бела удовица", због сумње да је поседовала експлозив и учествовала у завери децембра 2011, од данас се налази на листи Интерпола.

Интерпол је, на захтев Кеније, издао међународни налог за хапшење британске држављанке Саманте Лутвејт (29), познате као "бела удовица". У саопштењу Интерпола се каже да Кенија тражи Лутвејт "због поседовања експлозива и завере из децембра 2011. године".

На основу Интерполовог налога, земље чланице су дужне да ухапсе Лутвејт и да је након тога изруче Кенији.

Светски медији објавили су раније да постоји могућност да је у опсади у тржном центру у Најробију прошле недеље учествовала удовица бомбаша-самоубице, који је погинуо у нападу на лондонски метро 2005. године.

Саманта Лутвејт ћерка је британског војника, мајка троје деце и удовица Џермејна Линдзија, једног од бомбаша-самоубица који су се разнели у лондонском метроу 7. јула 2005, усмртивши 52 људи.

Група Ал шабаб, која је преузела одговорност за напад у Најробију, на то је одговорила да блиско сарађује са овом женом, али да она није међу нападачима у Најробију.

Верује се да је Лутвејт Британију напустила пре неколико година, пренео је АФП.

Према подацима ЦИА, Лутвејт је до сада успевала да измакне свим полицијским замкама у Кенији и изван ње. Наводно је била и члан терористичке јединице која је планирала бомбашки напад на бар у Момбаси 2011, у којем је троје људи убијено, а више од 50 рањено.

Један британски лист објавио је да је Лутвејт "најтраженија жена у свету", а САД су понудиле 10 милиона долара оном ко је ухвати, живу или мртву.

Сомалијски побуњенички покрет Ал шабаб, који је повезан са Ал Каидом, преузео је одговорност за напад у тржном центру "Вестгејт", наводећи да је масакр "директна одмазда за кенијску војну интервенцију у Сомалији, где се војници Афричке уније боре против исламиста".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара