Читај ми!

Сирија, исламисти против остатка побуне

Сиријски исламисти, укључујући групе повезане са Ал Каидом, одвојили су се од остатка побуне и позвали на стварање исламске државе. Сиријска војска убила једног од команданата побуњеничких снага. Испектори УН поново у Сирији.

Фронт који се готово три године бори против Башара ел Асада у приличној мери се распао, пошто је чак 13 организација одбило да се даље повинује наређењима Сиријског националног савета и позвало Сиријце да створе исламску државу.

Међу групама које су се одвојиле од остатка побуне јесте и фронт Ал Нусра, близак Ал Каиди, чије снаге се већ три дана боре са осталим побуњеничким групама на северу државе.

Од око 100.000 бораца против Асада, најмање две трећине припада групама које се у мањој или већој мери могу назвати исламистичким. Трећина су организације које се боре под окриљем локалног огранка Ал Каиде.

Истовремено, један од команданата побуњеника, Ахмед Мухамед, познат и по ратном надимку шеик Абу Бари, убијен је у акцији сиријске војске недалеко од Дамаска.

Абу Бари командовао је јединицом Омар ел Фарук, коју чини неколико оружаних група уско повезаних са Ал Каидом, наводе извори у Дамаску.

Истрага УН се наставља 

Тим стручњака за хемијско оружје Уједињених нација стигао је у Дамаск како би наставио истрагу о употреби забрањеног оружја током крвавог 30-месечног сукоба.

Како је јавила агенција Франс прес, стручни тим на челу са Акеом Селстромом долетео је из Бејрута у сиријску престоницу и очекује се да ће испитати све, о наводној употреби хемијског оружја.

"Било је 13-14 оптужби које морају бити истражене", рекао је Селстром и додао да ће тим сачинити "коначни извештај" до краја октобра.

АФП подсећа да је исти тим УН раније боравио у Сирији и закључио у извешају од 16. септембра да је хемијско оружје коришћено у ширем обиму и да постоје јасни докази да је употребљен гас сарин у нападу у предграђу Дамаска 21. августа.

Међутим, Селстром је истакао да је "тај извештај био само привремени документ", пошто је "потребно да се размотре и остали случајеви".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво