Читај ми!

Дебата светских лидера на Ист Риверу

Дебата у оквиру заседања Генералне скупштине Уједињених нација започела позивом Бан Кимуна да се оконча крвопролиће у Сирији. Председница Бразила оптужила САД за шпијунажу. Шефовима држава или влада, којих је више од 130, председник Србије Томислав Николић обраћа се сутра.

У Њујорку је почела дебата у оквиру заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Шефовима држава или влада, којих је више од 130, председник Србије Томислав Николић обраћа се сутра.

Шездесет осми пут су се светски лидери окупили у Њујорку, да би, у оквиру дебате у Генералној скупштини Уједињених нација, дали допринос миру и напретку међународне заједнице.

Почетак дебате, који традиционално припада генералном секретару и лидерима Бразила и Америке, посвећен је Сирији, у коју су тренутно упрте очи света.

"Тешко да можемо да будемо задовољни уништењем хемијског оружја док рат још разара Сирију. Већина злочина је почињена конвенционалним оружјем. Позивам све земље да престану да наоружавају сукобљене стране и распирују крвопролиће. Једини одговор је политички договор", поручио је генерални секретар Бан Кимун.

Ни амерички председник више не верује да би се до мира у Сирији могло доћи војном акцијом.

"Мора постојати снажна резолуција Савета безбедности да обезбеди да се Асадов режим придржава обавеза и трпи последице ако се не придржава. Не верујем да би се војном акцијом могао постићи трајни мир. Нити верујем да је на Америци или некој другој нацији да одлучи ко ће водити Сирију. То је на сиријском народу", рекао је Обама.

Међународна окупљања светских лидера, попут заседања у Њујорку, прилика су за бројне билатералне сусрете.

Председник Србије састаје се са колегама из Словеније и Кипра, као и замеником америчког државног секретара Вилијемом Бернсом, а договорени су састанци са председником Малија и норвешким премијером. Састанке са колегама има и шеф српске дипломатије.

Амерички председник је подржао политику Србије на вечери коју приређује сваке године поводом заседања. Извори из српске делегације преносе извештачу Танјуга да је Обама рекао Николићу "Имате моју подршку за све што радите", а српски председник одговорио "Потребна нам је ваша подршка".

Председник је дао и интервју британском Гардијану, у коме је убиство припадника Еулекса на Косову и Метохији означио као тежак ударац и покушај да се Србији нанесе велика штета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара