Читај ми!

Социјалдемократе условљавају Меркелову

После убедљиве победе на изборима, Хришћанско-демократска унија немачке кацеларке Ангеле Меркел у потрази за коалиционим партнером. Социјалдемократе траже од Меркелове да оконча радикални курс штедње, апелујући на њу да озбиљно узме у обзир социјалне муке људи у Европи.

Хришћанско-демократска унија Ангеле Меркел после тријумфа на немачким изборима у потрази је за коалиционим партнером. Док једини упозоравају да ће преговори бити дуги и тешки, други, утицајни чланови ЦДУ, залажу се за што брже формирање владе.

"Европа неће чекати на формирање владе у Немачкој. Морамо бити способни за деловање", рекао је шеф посланичког клуба ЦДУ Фолкер Каудер, апелујући на Социјалдемократску партију да коалиционе преговоре са демохришћанима непотребно не успорава и не оклева.

Из СПД су данас стигли и први услови, постављени победници ако жели да убудуће Немачком влада "великом коалицијом", што би, кажу и медији и аналитичари, а и Немци, могло бити најразумније решење.

Председник Европског парламента Мартин Шулц (СПД) наиме од Меркелове је затражио промену у европској политици и, у оквиру тога крај радикалног курса штедње, апелујући на њу да озбиљно узме у обзир социјалне муке људи у Европи.

"Ту (досадашњу) политку Меркелова неће моћи више да води", рекао је Шулц немачком политичком недељнику Шпигл, а из редова европских политичара демохришћана, стигле су, такође, поруке у правцу стварања "велике коалиције".

Медији пишу да је Меркелова телефоном звала шефа СПД-а Зигмара Габријела, с којим је, тек два сата касније, успела да добије везу, због чега се многи питају да ли ју је он намерно пустио да чека.

Габријел се не изјашњава, али у редовима СПД-а постоји озбиљна уздржаност и страх од таквог савеза, због непријатног искуства од пре неколико година, када су социјалдемократе и демохришћани владали, а после тога, на изборима 2009. године СПД забележила велики пораз.

Када је реч о постизборним коалицијама, Меркелова иде корак напред, два назад, кажу аналитичари. Осим "велике коалиције", они не искључују ни могућност да Меркелова са партијом Зелених из нужде формира владу, али обе стране за сада одбацују ту опцију.

Математички је могуће и да већину формирају три опозиционе партије - СПД, Зелени и Левица - али и социјалдемократе и зелени искључују могућност сарадње са левичарима, наследницима некадашњих источнонемачких комуниста.

За формирање владе "велике коалиције", пледирао је у међувремену индиректно и председник владе Луксембруга Жан-Клод Јункер, који је позвао да се извуку поуке из одличног изборног резултата Алтернативе за Немачку (АфД) (4,8 одсто гласова), евроскептички расположене и тек основане странке, која се залаже за укидање евра и повратак марке.

"Успех АФД-а значи да ми имамо један проблем везан за евро", рекао је Јункер и додао да од "велике коалиције" очекује да се према европским партнерима понаша "нежније" него до сада.

Јункер је похвалио досадашњу европску политику СПД-а за избалансираност између "солидарности и солидности".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара