Читај ми!

Најроби, преостали нападачи изоловани

Кенијски специјалци у тржном центру у Најробију лоцирали и изоловали "једног или двојицу" преосталих нападача. У опсади тржног центра "Вестгејт" до сада погинулo најмање 72 особе.

19.00 - Неколико спратова у тржном центру урушило се током напада екстремиста, рекао кенијски председник. 

18.30 - Кенијски председник рекао је да је у тржном центру погинуо 61 цивил, шест војника и петоро терориста.  

15.04 - Број жртава исламистичке групе Ал Шабаб порастао на 65, од чега су три кенијски специјалци.

13.20 - Полиција деактивира експлозивe у тржном центру које су за собом оставили исламисти.

10.01 - Исламисти тврде да у тржном центру има још талаца које држе муџахедини.

Специјалне кенијске снаге још се боре против "једног или двојице" исламских екстремиста који се налазе у тржном центру "Вестгејт" у престоници Најробију, у којем је у опсади погинулo најмање 72 особе, а око 200 рањено. Међу погинулима је и шест војника, а њих 11 је рањено.

Кенијске полицијске снаге деактивирају експлозиве које су за собом оставили исламисти у тржном центру "Вестгејт" у Најробију, саопштила полиција на Твитеру

Неименовани извор је рекао да су преостали нападачи лоцирани и изоловани око казина на једном од спратова комплекса.

Спорадична пуцњава и удари могу да се чују из унутрашњости тржног центра, рекли су очевици.

Нове борбе воде се неколико сати након што је кенијска влада саопштила да потпуно контролише тржни центар који је већ четврти дан под опсадом екстремиста.

Безбедносни извори су потврдили да је већи број талаца спасен и евакуисан у војну болницу.

Међутим, милитантна сомалска група Ал Шабаб, која је преузела одговорност за напад, тврди да у тржном центру има живих талаца и да се екстремисти и даље налазе у објекту.

"Таоци које унутар тржног центра држе муџахедини, још су живи, веома узнемирени, али живи", наводи Ал Шабаб у поруци на свом Твитер налогу.

Та група је данас одбацила наводе једног кенијског министра да је међу милитантима било Американаца и Британаца.

Такође, из групе Ал Шабаб истичу да су били у контакту са нападачима, али и прете новим нападима ако власти Најробија не повуку своје војнике из Сомалије, послате 2011. године да се боре против исламистичких побуњеника.

"Ако желе мир, нека напусте нашу територију, нека престану да се мешају у наше ствари, нека ослободе насе затворенике и обуставе борбу против наше вере. У противном очекујте мрачне дане", рекао је портпарол Ал Шабаба.

Неименовани извор британске обавештајне службе изјавио је данас да је могуће да је удовица бомбаша-самоубице у нападу на лондонски метро 2005. године учествовала у опсади тржног центра у Најробију.

На питање о извештајима да је Британка Саманта Лутвејт (29), позната као "бела удовица", директно учествовала у нападу у Кенији, тај извор је рекао: "То је могуће. Међутим, за сада није ништа коначно закључено када је то у питању."

Група Ал Шабаб је у недељу на свом налогу на Твитеру написала да блиско сарађује с том женом.

Напад је почео у суботу око поднева, када су наоружане особе ушле у комплекс, бацале бомбе и пуцале из аутоматског оружја.

Министарство унутрашњих послова Кеније навело је јутрос да верује да су ослобођени сви таоци.

Представник владе Маноу Есиписоу истакао је да специјалне снаге у комплексу претражују једну по једну просторију. "Сматрамо да су сви таоци евакуисани, али ништа не желимо да ризикујемо", рекао је Есипису.

Војска је саопштила да је у понедељак у жестоким борбама рањено троје њених припадника. Специјалне јединице убиле су тог дана најмање тројицу нападача, а неколико раниле.

Извори кенијских безбедносних снага и западни обавештајци рекли су да су у акцији против нападача учествовале и израелске снаге, заједно са британским и америчким агентима.

Кенијска полиција саопштила је синоћ да је привела најмање десеторо људи осумњичених за учествовање у терористичком нападу у тржном центру.

Кенијско Министарство одбране саопштило је да су "до сада убијена тројица терориста", док је "њих неколико рањено".

Операција се наставља, а војска је "затворила све путеве за евентуално бекство", навело је синоћ министарство, додајући да су шансе да неки од терориста побегне "веома мале".

Сомалски побуњенички покрет Ал Шабаб, који је повезан са Ал Каидом, преузео је одговорност за напад у тржном центру "Вестгејт", наводећи да је масакр "директна одмазда за кенијску војну интервенцију у Сомалији, где се војници Афричке уније боре против исламиста".

Амерички председник Барак Обама назвао је јуче напад у тржном центру у кенијској престоници Најробију "страшним насиљем" и рекао да ће Сједињене Америчке Државе пружити Кенији сву потребну помоћ.

"Ми смо уз вас (Кенију) против страшног насиља које се догодило", рекао је Обама током састанка са председником Нигерије Џонатаном Гудлаком у Њујорку.

Обама је додао да напад у Најробију показује да међународна заједница треба да се супротстави "бесмисленом насиљу" које, како је рекао, чине групе као што је Ал Шабаб, организација сомалских исламиста која је преузела одговорност за напад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара