Читај ми!

Дамаск, напад на руску амбасаду

Минобацачка граната испаљена са положаја сиријских побуњеника пала у комплекс руске амбасаде у Дамаску. Три особе су повређене, јавља "Раша тудеј". Опозиција саопштила да ће учествовати на мировној конференцији, ако њен циљ буде формирање прелазне владе. Запад заслепљен идејом промене режима у Сирији, поручује Сергеј Лавров.

Комплекс руске амбасаде у Дамаску погодила је минобацачка граната испаљена са положаја сиријских побуњеника, саопштила је сиријска опозициона Опсерваторија за заштиту људских права. Повређене су три особе, јавља Раша тудеј.

Опсерваторија, чије је седиште у Лондону, није прецизирала да ли има жртава и да ли је причињена материјална штета.

Русија је један од главних савезника Сирије, а њена амбасада у Дамаску била је у више наврата мета напада, али је ово први пут да је погођен комплекс руског дипломатског представништва.

Председник Сиријске националне коалиције Ахмед Џарба изјавио је раније да је та опозициона група спремна да учествује на мировној конференцији у Женеви, ако ће циљ конференције бити формирање прелазне владе са пуним овлашћењима.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров je, у међувремену, истакао да је Запад заслепљен идејом промене режима у Сирији. Он је оптужио САД да уцењују Москву, како би дала подршку оштрој резолуцији Уједињених нација против Сирије. 

Русија је предложила да се сиријско хемијско оружје стави под међународну контролу, о чему су у Женеви 14. септембра договор постигли амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Договор је омогућио да се избегне војна интервенција на Сирију, за шта су се залагале САД и Француска, које су сиријски режим оптужиле да је одговоран за напад хемијским оружјем у близни Дамаска 21. августа, када је погинуло више од 1.400 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара