Читај ми!

Повратак "сиве еминенције" у Кремљ

Владимир Путин именовао за свог помоћника Владислава Суркова некадашњег заменика шефа администрације Кремља. Сурков је својевремено био Путинов главни стратег у изградњи модерне Русије и многи за називају "сивом еминенцијом".

Руски председник Владимир Путин именовао је за свог помоћника некадашњег заменика шефа администрације Кремља, својевремено свог главног стратега у изградњи модерне Русије Владислава Суркова, само четири месеца након што је он поднео оставку на место заменика премијера.

Сурков је поднео оставку у мају ове године после веома неуобичајене јавне расправе с портпаролом изузетно моћне истражне комисије која испитује рад фондације Сколково, која се бави високом технологијом и коју он подржава.

Путинов портпарол Дмитриј Песков је рекао за радио Ехо Москва да ће Сурков сада радити као саветник председника за Абхазију и Јужну Осетију, регионе које подржава Москва а који су се одвојили од Грузије.

Повратак Суркова могао би се гледати као напор Путина да ојача либералнију струју у свом унутрашњем окружењу и "умири јастребове" који су, чини се доминирали, откако је Путин прошле године започео свој трећи председнички мандат, јавио је Ројтерс.

"Сива еминенција", Сурков, који сутра пуни 49 година, често је описиван као трећи најмоћнији човек у Русији, после председника и премијера, а руска опозиција га криви за концентрисање власти у рукама председника земље.

Сурков је на положају заменика премијера био од реорганизације из децембра 2011. године, када је смењен с положаја првог заменика шефа канцеларије руског председника.

Тај 49-годишњак руско-чеченског порекла је метеорским успоном дошао на власт, започевши каријеру раних деведесетих када је радио за Михаила Ходорковског, тада власника нафтне компање Јукос. У Кремљ је ушао током мандата првог председника Русије Бориса Јељицина 1999. године.

Као првом заменику челника кремаљске администрације, Суркову је приписивано у заслугу да је осмислио политички систем с којим је Путин више од 10 година био на челу Русије и сматра се да је он сковао термин "суверена демократија", наводи АФП.

Овај тајновити стратег, који се медијски није много експонирао, надзирао је политичке странке у парламенту и изборне кампање које су неизоставно доносиле победу Путиновом режиму.

Он је предводио кампању за парламентарне изборе у децембру 2011. године за које опозиција тврди да су били праћени неправилностима, а због чега је десетине хиљада људи изашло на улице са највећим изливом беса јавности од раних деведесетих.

Те године је Сурков ушао у састав владе где је надгледао модернизацију руске економије као потпредседник владе.

Портпаролка премијера Медведева је рекла да је Сурков Путину поднео оставку 26. априла и да је премијер знао за његову одлуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво