Читај ми!

Сирија предала досије "хемијско оружје"

Башар ел Асад дан пре рока предао листу са локацијама складишта где се чува сиријски смртоносни арсенал. Списак непотпун, кажу из Организације за забрану хемијског оружја, истичући да очекују још података. Џон Кери за "оштру" резолуцију Савета безбедност УН о Сирији.

Режим Башара ел Асада, дан пре истека рока, предао је листу са локацијама складишта где се чува сиријски смртоносни арсенал, јавља АП. То је био главни услов у споразуму САД и Русије о уништењу сиријског хемијског оружја.

Из Организације за забрану хемијског оружја, чији рад подржава УН, кажу да су добили неке податке о сиријском арсеналу и истичу да Сирија мора да исправи недостатке до следеће недеље како би се покренула операција уклањања хемијског оружја, што би спречило америчку војну интервенцију.

Како кажу, примили су део документације и очекују још података, преноси Ројтерс.

Портпарол те организације није рекао шта недостаје, док дипломате истичу да је списак прилично дугачак.

Извршно веће те организације састаће се почетком следеће недеље да би размотрило списак који су добили из Дамаска и одлучило о примени споразума САД и Русије, према којем је Сирија дужна да читав арсенал уништи за девет месеци.

Раније је најављено да ће се састанак те организације одржати у недељу.

Како се чини, проблем лежи у чињеници да је Дамаск предао око 1.000 страна текста, који пре разматрања мора да буде преведен на енглески.  

Истовремено, амерички државни секретар Џон Кери рекао је да је телефоном разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим о "оштрој" резолуцији коју би требало да донесе Савет безбедности Уједињених нација о лишавању Сирије хемијског оружја.

Двојица дипломата су, наводи АФП, у свакодневном контакту поводом Сирије и прошлог викенда су у Женеви склопили договор како да се сиријски режим лиши забрањеног хемијског оружја.

"Разговарали смо о сарадњи за коју смо се обојица сагласили да је треба наставити, и да идемо не само ка томе да Сирија усвоји правила Организације за забрану хемијског наоружања, већ и ка доношењу једне чврсте и оштре резолуције Савета безбедности УН". рекао је Кери.

"Наставићемо рад на томе", додао је амерички државни секретар.

Примирје сукобљених устаника

Раније данас, сукобљене групе сиријских побуњеника на северу Сирије договориле су се о примирију.

Група под називом Исламска држава Ирака и Леванта, која је повезана са Ал Каидом, у среду је преузела је град Азаз од Слободне сиријиске армије, коју подржава Запад.

Град Азаз удаљен је пет километара од границе са Турском и 30 километара од Алепа.

Сукоб између побуњеника претио да прерасте у рат унутар рата.

Како јавља Би-Би-Си, сукобљене стране су се договориле да размене затворенике и врате имовину.

Нејасно је да ли ће то примирје утицати на сукобе између опозиционих група у другим деловима земље.

Аналитичари истичу да је већа шанса да ће САД и остале западне силе наоружавати Слободну сиријску армију, како би се јасно дистанцирали од исламиста.

Сукоб између устаника избио је када је рањени борац (Исламске државе Ирака и Леванта или групе Ал Мухаџрин) одведен у пољску клинику, где су га снимали ради прикупљања средстава.

Рањеник је затражио да му се филм преда и позвао своје пријатеље у помоћ.

Клинику су чували припадници бригаде "Северна олуја", која је део Сиријске слободне армије. Настао је сукоб који се завршио тако што су припадници Исламске државе Ирака и Леванта напали читав град и истиснули биригаду "Северна олуја".

Током кратке контроле Азаза, припадници Исламске државе Ирака и Леванта ухапсили су одређен број активиста, новинара, чак и чланова локалног Шеријатског суда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво