Читај ми!

Ко је ко у Муслиманском братству

Хапшења чланова и функционера Муслиманског братства постала су египатска свакодневица. Број жртава уличних нереда свакодневно расте. Братство позива на нове масовне протесте. Сазнајте ко је ко у тој организацији.

Након свргавања првог демократски изабраног председника Египта Мухамеда Мурсија почетком јула, широм земље организују се протести, а број жртава расте свакога дана. Лидери Мурсијевог покрета Муслиманско братство су или у притвору или у бекству.

Чланови Братства који су на слободи појављују се на демонстрацијама на којима се захтева ослобађање Мурсија, али и у страним медијима, наводи Би-Би-Си.

Мухамед Бади

Духовни вођа Братства Мухамед Бади ухапшен је у уторак.

Бади је по струци је ветеринарски патолог, а студирао је на више египатских универзитета. У Братству је имао више административних функција, а више пута је служио затворску казну због свог политичког деловања. Улогу вође покрета преузео је 2010. године.

Крајем јула изјавио је да је "свргавање Мурсија криминалнији чин од уништења Кабе у Меки", што је довело до многобројних реакција.

Бади је у јулу оптужен за подстицање на насиље, а судски поступак против њега требало би да почне 25. августа. Ухапшен је неколико дана пошто је његов син Амар убијен у нередима у Каиру.

Махмуд Езат

"Чувар финансија и тајни" Муслиманског братства Махмуд Езат једна је од водећих фигура у организацији од шездесетих година.

Придружио се Братству када је имао 18 година и пробио се до врха покрета 2010. године. Био је хапшен више пута и служио је казну заједно са Бадијем и Каират ал-Шатиром.

Упркос својој водећој улози коју има у организацији, није се много појављивао у јавности, а у децембру 2012. године је означен као "најопаснији човек" у Братству, а академик Са'д ал-Дин Ибрахим рекао је за њега да представља "велику енигму".

Каират ел-Шатир

Инжењер, бизнисмен и исламистички активиста Каират ел-Шатир сматра се једним од најутицајнијих личности у покрету.

Био је затворен за време владавине Хоснија Мубарака, и био је први кандидат за председника унутар покрета, пре него што га је дисквалификовала комисија.

Сматра се главним финансијером Братства.

Шатир је ухапшен 5. јула, одмах по збацивању Мухамеда Мурсија.

Мухамед ал-Белтаги

Генерални секретар Партије за слободу и правду, која је огранак Муслиманског братства, и бивши члан египатског парламента Мухамед ал-Белтаги био је активиста у афери "Мави Мармара" 2010. године.

Десетог јула тужиоци су наредили хапшење Белтагија, а затим и да се замрзне његова имовина.

Још увек је на слободи и појављује се свакодневно у Раба ал-Адавијаху, где држи говоре.

Критике Муслиманског братства у египатским медијима су се фокусирале на Белтагија, који се сумњичи да је стајао иза насиља које су, наводно, изазвали припадници Братства.

Гехад ал-Хадад

Син Мурсијевог саветника за спољне послове Исама ал-Хадада, Гехад Хадад је виши саветник и портпарол Братства. Студирао је на Монфорт универзитету у Уједињеном Краљевству и течно говори енглески.

Хадад је био и стратег за медије у Мурсијевој кампањи 2011. године и активан је у страним медијима.

Даје интервјуе за Би-Би-Си, Скај Њуз, Гардијан и Си-Ен-Ен и активан је и на друштвеној мрежи Твитер.

Есам ел-Еријан

Заменик председника Партије за слободу и правду Есам ел-Еријан још увек није приведен, иако су његово хапшење прошлог месеца наредили тужиоци.

Редовно се појављује у домаћим и страним медијима. Покренуо је мноштво реакција својим изјавама о египатским Јеврејима и Уједињеним Арапским Емиратима.

Ахмад Ариф

Портпарол Братства у арапским медијима Ахмад Ариф је стоматолог по струци и експерт у исламској и хришћанској теологији. Његово постављење је било добро примљено у египатским медијима.

Ариф још увек није ухапшен и редовно се појављује и држи говоре у јавности.

Абд-ал-Рахман ал Бар

Често описиван као "Муфтија Муслиманског братства", Абд-ал-Рахман ал Бар је најстарија верска личност у Братству.

Није приведен и често са верницима присуствује окупљањима подршке Мухамеду Мурсију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара