Читај ми!

"Гардијан" морао да уништи материјал

Редакцију "Гардијана" британска влада приморала да уништи материјал добијен од Едварда Сноудена, рекао уредник Алан Расбриџер. Уништавање хард дискова у подруму зграде надгледала "два стручњака за безбедност", рекао Расбриџер.

Британска влада приморала је редакцију Гардијана да уништи материјал који је том лондонском дневнику доставио бивши сарадник безбедносних служби САД Едвард Сноуден, изјавио је уредник Алан Расбриџер.

Расбриџер је испричао да га је контактирао "високи званичник владе који је тврдио да представља премијера", а потом је имао два сусрета са тим званичником који му је затражио да "врати или уништи сав материјал на којем је тренутно рађено".

Гардијан је објавио програме америчке и британске агенције за масовно праћење након што му је Сноуден доставио хиљаде тајних докумената.

У чланку који данас објављује Гардијан, Расбриџер наводи да су му власти рекле: "Лепо сте се забавили. Сад хоћемо да нам вратите ствар".

"Порука је била: Вратите материјал Сноудену или га уништите ...", испричао је уредник.

Расбриџер је рекао и да је влада запретила покретањем судског поступка како би дошла до тих докумената у случају да их Гардијан не уништи.

"А онда се догодио један од најбизарнијих тренутака у дугој историји Гардијана", испричао је Расбриџер и додао да су уништавање хард дискова у подруму зграде Гардијана надгледала "два стручњака за безбедност".

Велика Британија покушава да утиче на особе повезане са Сноуденом који је тренутно у Русији где је добио привремени азил.

Британске власти у недељу су задржале партнера америчког новинара Глена Гринвалда скоро девет сати на аеродрому Хитроу у Лондону на основу закона о борби против тероризма. Гринвалд је објављивао текстове на основу информација које је добио од Сноудена.

Сноуден, бивши службеник Националне агенције за безбедност САД који је објавио тајне податке о америчком програму прислушкивања и надзора комуникација широм света, од 23. јуна је био у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево, а 1. августа је добио привремени азил у Русији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се