Читај ми!

Манила под водом

Монсун "удружен" са тропскom олујом Трами изазвао обилне падавине које су готово потпуно потопиле престоницу Филипина. На северу земље страдала једна особа. Киша непрекидно пада од почетка викенда.

Олујне кише, због којих вода у неким деловима Маниле досеже људима до врата, потпуно су блокирале филипинску престоницу, док је у поплавама у пољопривредним областима на северу земље живот изгубила најмање једна особа.

У главном граду са 12 милиона становника затворене су школе, зграде државне администрације и берза, а издато је упозорење највишег степена на опасност од поплава.

"Покушавамо да спасемо шта год можемо. Али све се десило изненада. Мој комшија није успео ни да одвезе аутомобил", каже отац четворо деце Ј. Р. Пасквал, док покушава да изнесе најважније ствари из куће у којој је вода дошла до струка.

Пасквал живи у насељу Кавите, удаљеном од центра Маниле око 15 километара, у којем живи средња класа. Сви путеви из то дела града у центар су непроходни и неки возачи који су покушали да се пробију кроз поплављене улице били су приморани да напусте аутомобиле.

Људи који користе градски превоз такође су морали да иду пешке и пробијају се кроз блатњаву воду пуну смећа да би се попели на неко узвишење, наводи АФП.

Оранице и планинске области више стотина километара северно од Маниле на главном острву Лусон такође су поплављене.

У неким областима вода је достигла висину од 1,2 метра због кише која је почела да пада за викенд и не престаје.

Најмање једна особа је погинула у аутомобилској несрећи изазваној поплавом, а две особе су нестале на северу земље, саопштила је Национална агенција за смањење ризика од катастрофа.

Поплаве је изазвао уобичајени монсун, али је ситуацију погоршала тропска олуја Трами која прави проблеме иако је од Филипина удаљена више од 500 километара, кажу метеоролози.

Овај архипелаг у југоисточној Азији сваке године погоди око 20 великих олуја, обично у дугој половини године и у многима од њих има људских жртава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се