Читај ми!

Египат, 900 мртвих од среде

Присталице Мухамеда Мурсија настављају протесте. Влада ванредно заседа о кризи. Војска поручује да неће дозволити ново насиље. У покушају бекства из полицијског конвоја погинуло 38 притвореника, присталица Муслиманског братства. У нередима широм Египта од среде страдало готово 900 људи.

Муслиманско братство свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија организује нове протесте, док привремена влада у Каиру ванредно заседа о кризи.

У нередима широм Египта од среде је страдало готово 900 људи, а најмање 38 присталица Муслиманског братства погинуло је у затворској побуни у недељу, преноси Ројтерс, позивајући се на безбедносне изворе.

Притвореници које је полиција пребацивала из полицијске управе у затвор у једном предграђу Каира, "припадници су Муслиманског братства", наводи се у саопштењу египатског Министарства унутрашњих послова.

Наоружани нападачи напали су конвој из заседе, док су се возила приближавала затвору, преноси Мена.

У међувремену, египатска војска поручује да неће дозволити ново насиље, а оклопна возила безбедносних снага чувају председничку палату и и здрагу Уставног суда.

"Ко год мисли да ће разбити Египат насиљем, вара се. За очување земље задужене су војска и полиција. Позивам све екстремисте да се смире, Египат је довољно велики за све", поручује главнокомандујући египатске војске Генерал Абдел Фатах ел Сиси.

Премијер Хазем ел Беблави предложио је распуштање исламистичког покрета Муслиманско братство.

Снаге безбедности ухапсиле су око 4.000 присталица Мислиманског братства, у сузбијању њихових протеста, на којима траже Мурсијев повратак.

Сукоби у Египту наилазе на осуде у целом свету. Генерални секретар УН Бан Кимун апеловао је да се прекину насилни протести у Египту и осудио "претерану употребу силе" од стране власти.

Званичници ЕУ Херман Ван Ромпеј и жозе Мануел Барозо обавестили су египатску владу да ће ЕУ, ако се не прекине насиље, "преиспитати" своје односе са том земљом, позивајући на предкид насиља и повратак дијалогу и демократском процесу.

Сукоби у Египту почели су у среду када су безбедносне снаге уз подршку оклопних возила, булдожера и снајпера почеле да растерују демонстранте који су претходно месец дана протестовали у Каиру захтевајући повратак на власт бившег шефа државе.

Мурсија је војска свргнула с власти 3. јула, после демонстрација на којима је више милиона људи захтевало његову оставку

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се