Читај ми!

Каиро, испражњена џамија

После размене ватре присталица Муслиманског братства и снага безбедбности у џамији у центру Каира, војска извела демонстранате из џамије. Претходно пуштени жене и деца. У јучерашњним сукобима погинуле 173 особе.

17.55 - Демонстранти на улицама у Хелвану, јужно од Каира и узвикују пароле против восјке. Протести у још неколико градова. 

17.20 - Снаге безбедности упале у џамију и рашчистиле је. Демонстранти изведени напоље, а многи су ухапшени.

16.30 - Египат се суочава са ратом против екстремизма, против кога ће се борити безбедносним мерама у оквиру закона, изјавио саветник египатског председника Мустафа Хегази. 

14.42 - Чују се пуцњи из џамије, а како Ројтерс преноси позивајући се на изјаве сведока, ватру на египатске снаге безбедности отвориле су присталице Муслиманског братства. 

14.05 - Размена ватре између полиције и присталица Муслиманског братства у близини џамије. 

13.55 - У Египту јуче погинуло 173 људи, од којих 95 у Каиру саопштило министарство здравља.

13.05 - Међу убијеним демонстрантима у Каиру и син једног од вођа Муслиманског братства.

11.20 - Војска тврди да се у џамији у Каиру налази и неколико организатора напада на полицију. Из џамије пуштени жене и деца.

Војска је извела демонстранате из џамије у центру Каира. Мурсијеве присталице биле забарикадиране у џамији после јучерашњих жестоких окршаја присталица Муслиманског братства и снага безбедности, у којима је погинуло око 100 људи. У сукобима широм Египта јуче je, како је саопштило министарство здравља, погинулo укупно 173 особa.

Египатски државни медији јављају да су безбедносне снаге рашчистиле џамију. Демонстранти су изведени напоље, а многи су ухапшени.

У преподневним часовима из џамије су пуштени жене и деца, а они који су остали унутра тврдили су да се плаше за свој живот и да не верују у обећање да ће им бити омогућен безбедан излаз. 

Раније је један од демонстраната у џамији рекао, путем телефона агенцији АФП, да траже да не буду ухапшени или да их нападну непријатељски расположени грађани који се окупљају, такође, око џамије.

Размена ватре прво се чула у близини џамије, да би потом, како преноси Ројтерс позивајући се на изјаве сведока, пуцњи чули и у самој џамији.

Полицијци су успели, како преноси агениција АФП, да у општем метежу, из џамије извуку напоље неколико демонстраната. Они су потом били суочени са гневним грађанима, који су их напали штаповима и металним шипкама.

Војска је синоћ опколила неколико стотина присталица Мухамеда Мурсија у џамији Ел Фатех у центру Каира, једној од највећих у свету. У џамији се налазила најмање два тела погинулих, као и рањени демонстранти.

Ирски медији јављају да се међу забарикадираним демонстрантима налази и четворо грађана Републике Ирске, односно деца главног ирског имама, од којих је један малолетан.

Тензије је појачала информација да је јуче у Каиру од рана задобијених ватреним оружјем преминуо и син духовног вође Муслиманског братства Мухамеда Бадеија.

Египатски премијер је, у међувремену, Хазем ел-Беблави предложио законско распуштање Муслиманске браће и влада проучава овај предлог, саопштио је портпарол египатске владе.

Египатске власти су ухапсиле и Мухамеда ал-Завахрија, брата шефа Ал-Каиде Ајмана ал-Завахрија, због подршке свргнутом председнику Мухамеду Мурсију, саопштио је неименовани извор из египатске службе безбедности. Ал-Завахири је ухапшен у својојо кући у Гизи, близу Каира.

Због сукоба у Каиру одложен је и наставак суђења бившем председнику Хоснију Мубараку који је збачен са власти пре две године, на почетку "Арапског пролећа".

Истовремено, Муслиманско братство најављује наставак протеста против војне власти у Египту поручујући да "још није готово", а војска и полиција најављују да ће наставити борбу против "малицозног терористичког сценарија.

Током јучерашњих сукоба, страдале су 173 особе, а ухапшено је око 1.000 присталица и припадника покрета Муслиманско братство.

У сукобима у Александрији је погинуло пет људи, док је 15 рањено, а у једној експлозији је уништена и пруга надомак тог, другог по величини града у Египту.

Прелазна египатска влада увела је среду ванредно стање, пошто је у обрачуну безбедносних снага с демонстрантима убијено најмање 638 људи, а готово 4.000 повређено.

Савет безбедности Уједињених нација позвао је све стране у Египту да прекину насиље и суздрже се од сукоба, а многе државе су осудиле насиље у највећој арапској земљи и препоручиле својим грађанима да избегавају пут у Египат.

Турска је повукла свог амбасадора "због консултација", Барак Обама је одложио заједничку америчко-египатску војну вежбу, док је са друге стране саудијски краљ Абдулах подржао Египат у борби против тероризма.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се