Читај ми!

Не одустајати од нуклеарног разоружавања

Међународна заједница не сме да одустане од ослобађања света од нуклеарног оружја, рекао у Токију председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић, уочи 68. годишњице атомског напада на Хирошиму. Јеремић разговоарао са премијером те земље Шинзом Абеом, са којим ће се сутра заједно обратити на комеморацији.

Председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић рекао је да међународна заједница не сме да одустане од ослобађања света од нуклеарног оружја.

Јеремић је јапанској агенцији Кјодо рекао да одлука држава да прихвате нуклеарно наоружање уводи свет у зачарни круг, чинећи да свет буде или са, или потпуно без нуклеарног наоружања.

Потпуно нуклеарно разоружавање "не може да се догоди преко ноћи, али то не значи да треба одустати од тог изазовног задатка", рекао је Јеремић који је током посете Јапану, где је разговарао са премијером Шинзом Абеом.

Током званичне посете Јапану, Јеремић се састао у Токију са премијером те земље Шинзом Абеом са којим је разговарао о низу међународних тема, од реформе Савета безбедности УН до интензивирања сарадње Јапана и Србије.

Вук Јеремић борави у вишедневној званичној посети Јапану, на позив министра спољних послова Фумиа Кишиде, а сутра ће се заједно са Абеом обратити на комеморацији у Хирошими, током обележавања годишњице употребе атомске бомбе против Јапана.

Јеремић ће бити први званичник из Србије који ће говорити на овој традиционалној манифестацији, најзначајнијем јавном догађају у јапанском календару.

Током данашњих разговора са премијером Јапана било је речи о ситуацији у источној Азији, при чему је Јеремић одао признање Абеу за одлучне економске реформе којима је извео своју земљу из вишегодишње стагнације.

Јеремић и Абе су у разговору посебан акценат ставили на ток реформе Савета безбедности УН, а размотрили су и напредак у изради глобалних циљева одрживог развоја, као и нове развојне стратегије светске организације за период након 2015. године.

Абе је поздравио усвајање Резолуције о глобалном економском управљању од стране ГС УН, којом се, на иницијативу Србије, по први пут институционализовала сарадња УН и групације најбогатијих држава Г20.

Јеремић је свом домаћину представио последњу дебату српског председавања ГС УН, која ће се бавити улогом агенција за кредитни рејтинг у међународном финансијском систему.

Јапански премијер је показао велико интересовање за овај догађај који је заказан за 10. септембар у седишту УН и истакао да се може очекивати учешће Јапана на високом нивоу.

Абе је Јеремићу потврдио спремност да посети Србију, као и да се ангажује на интезивирању билатералне сарадње две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво