Ердоганова правда, робија за пучисте

Око 10.000 полицајаца и 13 водених топова чува затвор у Истабулу, где је у току изрицање казни оптуженима за покушај рушења владе. До сада, турски суд изрекао драконске казне наводним лидерима побуне и ослободио 21 особу. Опозиција спрема протест.

Турски суд изрекао је драконске казне у случају против готово 300 наводних пучиста, осуђујући бившег начелника генералштаба на 129 година, а лидера левичарске партије на 117 година затвора.

Друге казне изречене су у распону од неколико година, колико су добили неки генерали, до 86 година затвора, на колико је осуђен један професор. До сада, ослобођен је само 21 оптужени.

Опозиција, која суђење назива "ловом на вештице", припрема протест против пресуда.

Турске безбедносне снаге спремно чекају демонстранте испред затвора на периферији Истанбула, где се казне изричу. Испред затворског комплекса је 10.000 полицајаца са 13 водених топова, јавља Раша тудеј.

Одмах после изрицања првих пресуда, полиција је испалила патроне сузавца и из водених топова залила демонстранте, који су се окупили у околини затвора. 

Укупно 275 људи је оптужено да су ковали заверу да сруше турску владу. Међу оптуженима су бивши начелник генералштаба и други војни официри као и адвокати, академици и новинари.

Оптуженима се на терет ставља "припадност терористичкој организацији, незаконито поседовање оружја и подстицање на оружану побуну против Ердогана и његове Партије правде и развоја", који је на власти од 2002. године.

Оптужница има 2.455 страна и у њој су припадници организације "Ергенекон" оптужени за изазивање серије напада и политичког насиља током неколико деценија.

Тај судски поступак многи виде као кључни тест у обрачуну премијера Реџепа Тајипа Ердогана са секуларистима и неистомишљеницима из војске.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво