Читај ми!

Сирија, хемијско оружје под лупом инспектора УН

Режим председника Башара ел Асада дозволио инспекторима УН да посете три локације, како би проверили оптужбе да је током двогодишњег грађанског рата у Сирији коришћено хемијско оружје. Мисија истражитеља УН отпутоваће у Сирију што је пре могуће, да би истовремено испитала три инцидената, саопштено из светске организације.

Сирија се сагласила да дозволи инспекторима УН да посете три локације, како би проверили оптужбе да је током двогодишњег грађанског рата у тој земљи коришћено хемијско оружје, саопштииле су Уједињене нације.

Шеф истражног тима УН за хемијско оружје Аке Селстром и шефица канцеларије УН за разоружање Ејнџела Кејн су, на позив сиријске владе, прошле недеље посетили Дамаск да би преговарали о приступу локацијама на којима је наводно коришћено хемијско оружје, преноси Ројтерс.

Служба за штампу генералног секретара УН Бан Кимуна саопштила је да ће мисија истражитеља "отпутовати у Сирију што је пре могуће, да би истовремено испитала три инцидената, укључујући и онај у Кан ел Асалу".

Остале две локације које ће проучити истражитељи УН за хемисјко оружје нису наведене.

Дамаск је раније одбијао да истражитељима УН омогући приступ било где осим у Кан ел Асал, у провинцији Алепо, где су, према тврдњама сиријских званичника, побуњерници употребили хемијско оружје марта ове године.

Бан је инсистирао да тим УН обиђе бар још једну локацију - град Хомс, у којем су наводно режимске снаге извеле напад хемисјким оружјем децембра 2012. године. 

Обе стране, иначе, поричу да су користиле хемијско оружје, али су УН досад примиле 13 пријава да је такво оружје коришћено.

Истражитељи УН ће сада покушати да утврде да ли је хемијско оружје на одређеним локацијама коришћено, а не и ко га је користио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво