Читај ми!

Интернет, "око" Великог брата

НСА прати скоро све активности једног типичног корисника на интернету преко тајног система за надзор "Екскискор", пише "Гардијан" позивајући се на документа која је добио од Едварда Сноудена. Аналитичарима НСА није потребна дозвола за претрагу електронске поште, активности на друштвеним мрежама и историје претраживања на интернету.

Тајни систем за надзор "Екскискор" омогућава америчкој Националној безбедносној служби (НСА) да прати скоро све активности једног типичног корисника на интернету, пише Гардијан.

Позивајући се на поверљива документа која му је доставио одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден, британски дневник истиче да овај програм представља најраспрострањенији систем за прикупљање података.

Лист истиче и да аналитичарима НСА није потребна претходна дозвола за претрагу електронске поште, активности на друштвеним мрежама и историје претраживања на интернету.

Инфраструктура овог система састоји се од 500 сервера, а карта света коју је британски лист објавио уз подужи чланак показује да су сервери распоређени на сваком континенту, како на територији америчких савезника, тако и на територији америчких ривала, попут Русије, Кине и Венецуеле.

Овај програм разликује се од других до сада обелодањених програма које САД користе за надзор на интернету јер омогућава претрагу практично сваке онлајн активности.

Гардијан је објавио 32 слајда који представљају, како се стиче утисак, брифинг за обуку у оквиру НСА о томе како овај програм за надзор функционише и које су његове карактеристике, а садржај четири слајда је прекривен јер, како се наводи, открива детаље појединачних операција НСА.

Слајдови су обележени као "строго поверљиви", уз назнаку да су намењени само особљу из САД, Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда. Направљени су 2007. године, а ознака поверљивости ће са њих бити уклоњена тек 2032. године.

У објављеним документима се истиче и да је овај програм омогућио америчким агентима да ухвате "више од 300 терориста".

Гардијан је Сноудена интервјуисао у јуну, када је бивши обавештајац био у Хонгконгу, након што је побегао из НСА носећи поверљива документа.

Лист не наводи зашто документа о програму "Екскискор" није објавио у јуну, када је обелоданио мање моћан систем за надзор "Призма".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво