Читај ми!

Кључни део Хомса у Асадовим рукама

Сиријска војска заузела Калдију, део Хомса који је био један од последњих кључних упоришта побуњеника, јавила државна телевизија. Још само стари део града и неколико четврти под контролом устаника.

Снаге Башара ел Асада заузеле су четврт Калдија, једно од последњих упоришта побуњеникa у Хомсу, јавља сиријска државна телевизија.

Калдија је била под контролом устаника више од годину дана, у граду који је био симбол устанка против Асадовог режима.

Сиријска војска је пре месец дана почела општу офанзиву у Хомсу како би поново заузела делове трећег по величини града у Сирији који су под контролом побуњеника.

Побуњеници су држали Калдију од 2011. године, преноси АП.

Опозициони активисти су објавили да су провладине снаге оствариле значајан напредак у Калдији, али нису потврдили да је потпуно заузета.

Панарапаска телевизија Ел Мајадин јавила је да је 80 одсто Калдије под контролом владиних снага.

Према речима једног војног заповедника, још је северни сектор те четврти Хомса под контролом побуњеника, који ће бити ослобођен за 24 часа.

На снимцима се виде веома оштећене зграде, гомила шута и комади бетона.

Опозициони активисти наводе да је држе још стари део Хомса и још неколко четврти.

Устаници су оптужили либански Хезболах за учешће у офанзиви.

Хомс има стратешку важност, јер повезује Дамаск са обалом.

Мировна конференција за Сирију одлагана је више пута због разлика међу светским силама, нарочито Русије и САД и сумњи да би све стране у конфилкту узеле учешће.

Према подацима Уједињених нација, више од 100.000 људи убијено је у сукобу који траје 28 месеци, док 1,7 милиона Сиријаца потражило уточиште у оближњим државама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво