Читај ми!

Комеморација жртвама несреће у Шпанији

У Шпанији ће вечерас у 19 часова по локалном времену у катедрали Сантијаго де Компостела бити одржана комеморација за 79 погинулих у најтежној железничкој несрећи у тој земљи у последњих 40 година. Машиновођа на саслушању признао да је пребрзо возио.

У катедрали Санитјаго де Компостела у 19 чаова по локалном времену биће одржана комеморација за 79 погинулих у најтежој железничкој несрећи у Шпанији у последњих 40 година.

Комеморацији ће присуствовати премијер Маријано Рахој, неколико министара, и краљева деца, принц Фелипе и инфанткиња Елена, преноси Ројтерс.

Несрећа се догодила у среду када је воз излетео из шина и ударио у зид, при чему су се четири вагона преврнула, а у једном је избио пожар.

Удес се догодио нешто пре 21 сат, када је воз са 218 путника и четири члана особља, који је кренуо из Мадрида према галисијском граду Феролу, био на уласку у станицу у Сантјаго де Компостели.

На лицу места је погинуло 78 људи, а једна Американка је јуче подлегла повредама, па је број жртава порастао на 79. Седамдесет људи се још налазе у болници, од којих су 22 у критичком стању.

Претпоставља се да је узрок несреће то што је машиновођа Франсиско Гарсон (52) ушао у кривину возећи превеликом брзином. Гарсон је ухапшен у четвртак.

Истражни судија Луис Алаес формално је оптужио Гарсона по "79 тачака оптужнице за убиство и велики број тачака за наношење телесних повреда због професионалног немара", навео је суд у саопштењу.

Гарсон је приликом саслушања иза затворених врата признао да је возио пребрзо у кривини "због тренутка непажње", пренели су медији. Пуштен на слободу уз кауцију, али му је одузет пасош и мора редовно да је јавља суду.

Он је радио за шпанску државну железницу "Ренфе" 30 година, од тога 10 као машиновођа.

У истрази треба да буде утврђено и да ли су воз, шине и безбедносни системи били исправни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво