Читај ми!

Русија оптужује Запад због хемијског оружја

САД, Велика Британија и Француска намерно износе велики број неоснованих оптужби о употреби хемијског оружја у Сирији, како би отежале напоре на организовању истраге Уједињених нација, рекао амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин.

Русија је оптужила САД, Велику Британију и Француску да намерно износе велики број неоснованих оптужби о употреби хемијског оружја у Сирији, како би отежале напоре на организовању истраге Уједињених нација.

"Треба да истражимо кредибилне оптужбе", рекао је амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин новинарима.

"Нажалост, мислим да је оно што наше западне колеге раде стварање максималног броја оптужби са минималним кредибилитетом у покушају, могло би да се помисли, да се створи максимум проблема за организовање такве истраге", рекао је Чуркин.

Изјаве руског амбасадора су уследиле након што су шведски стручњак за хемијско оружје Аке Селтром и висока представница УН за разоружање Ангела Кејн најавили да ће прихватити позив сиријске владе да посете Дамаск и разговарају о условима могуће истраге.

Чуркин је такође одбацио оптужбе Стејт департмента да Русија ради на спречавању УН да се спроведе истрага коришћења хемијског оружја у Сирији.

"Идеја да Русија блокира било шта је потпуно погрешна", рекао је Чуркин.

Чуркин је у уторак рекао да су стручњаци Русије утврдили да су сиријски побуњеници користили нервни гас сарин у хемијском нападу у предграђу Алепа Хан ал-Асал 19. марта, у коме је погинуло 26 људи, укључујући 16 војника, а повређено њих 86.

Сиријска влада је позвала УН да истраже напад у Хан ал-Асалу, али је одбила да та истрага обухвати и наводне хемијске нападе у Хомсу, Дамаску и на другим локалцијама што су тражили амерички и европски званичници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара