Мање беба због економске кризе

Економска криза довела до пада стопе рађања у ЕУ, показали су резултати испитивања немачког Института за демократска истраживања "Макс Планк". У Немачкој и Швајцарској, где је тржиште рада релативно добро пребродило кризу, готово да није било промене у броју рођене деце.

У Европи је рођено мање беба од почетка финансијске кризе 2008, показали су резултати испитивања немачког Института за демократска истраживања "Макс Планк" (МПИДР).

Пораст незапослености у 28 чланица Европске уније довео је до пада стопе рађања у том блоку, при чему су највише погођени млађи од 25 година и житељи јужноевропских земаља, као што је Шпанија, наведено је у студији МПИДР.

О повезаности економије и наталитета већ одавно се говори, али је то питање и даље контроверзно.

Истраживачи МПИДР су изјавили да њихова студија доказује да "размера незапослености у некој од чланица ЕУ заиста има утицај на стопу рађања", пренео је британски Би-Би-Си.

"Финансијска криза је погодила Европу у време када је стопа рађања у многим земљама тек почела поново да расте", рекла је демограф Михаела Крејенфелд, додавши да су узлазни трендови у појединим земљама заустављени, док је у другима стопа рађања опала.

У Шпанији је укупна стопа рађања, односно број порођаја по жени, смањена близу осам одсто у периоду између 2008. и 2011, упоредо с повећањем стопе незапослености са 8,3 одсто, на 11,3 одсто.

До опадања стопе рађања дошло је и у Мађарској, Ирској, Хрватској и Летонији, док је ранији раст успорен у Чешкој, Пољској и Великој Британији, наведено је у студији.

У Немачкој и Швајцарској, где је тржиште рада релативно добро пребродило кризу, готово да није било промене у броју рођене деце.

У студији је наведено да повећање стопе незапослености за један одсто доводи до пада стопе рађања за близу 0,2 одсто у популацији од 15 до 19 година и од 0,1 одсто међу онима од 20 до 24 године старости.

Пораст незапослености, међутим, не доводи до промене стопе рађања код старијих од 40 година, показали су резултати истраживања МПИДР.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара