Читај ми!

Облак НСА над Јужном Америком

На мети шпијуна САД енергетика у Латинској Америци. Национална безбедносна агенција шпијунирала блиске савезнике Колумбију и Мексико, као и енергетске силе Бразил и Венецуелу, наводи бразилски лист "О Глобо", позивајући се на документе одбеглог обавештајца Едварда Сноудена.

Амерички програм шпијунирања електронске поште и телефонских разговора у Латинској Америци био је усредсређен на енергетска питања, а не само на податке повезане с војском, политиком и тероризмом, објавио је бразилски лист О Глобо.

Тај лист је пренео да је имао увид у неке од докумената америчке Националне безбедносне агенције који су се појавили у јавности посредством бившег обавештајца Едварда Сноудена.

Према О Глобу, ти подаци указују на покушај САД да дођу до података о енергији у Мексику и нафти у Венецуели.

Мексико је један од највећи произвођача и извозника нафте у свету, производи више црног злата од САД, али је и амерички савезник.

Венецуела је са друге стране велики противник САД, трећа по производњи нафте у свету, одмах из Русије и Саудијске Арабије, а процењује се да има највеће доказане резерве нафте.

Лист није објавио које су информације америчке службе добиле, нити које су компаније биле мета прислушкивања.

У извештају се наводи и да су у Колумбији, најближем америчком савезнику у Јужној Америци, као и у Мексику и Бразилу, службе САД прикупиле највише информација о електронској пошти и телефонским разговорима у последњих пет година.

Званично седма економска сила света, и велики произвођач нафте, Бразил је Американцима занимљив као једна од земаља са најбржим привредним растом. Бразил 10 одсто свог извоза пласира на америчко тржиште, одакле увози око 15 одсто производа.

Уз Кину, САД је најважнији спољнотрговински партнер Бразила.

Бразилска влада је покренула истрагу поводом ранијих навода да је НСА прикупљала податке шпијунирајући телекомуникационе компаније.

Бразилска председница Дилма Русеф је рекла да такве активности задиру у национални суверенитет и да ће Бразил то питање изнети у УН, док је шеф дипломатије Антонио Патриота рекао да је од САД затражено званично објашњење.

Подаци које је обелоданио Сноуден указују да је НСА прикупљала такозване "метаподатке" телефонског и интернет саобраћања - време логова, адресе и сличне информације о порукама, а не сам садржај порука.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара