Напад на гасовод на Синају

Непознати нападачи напали гасовод на Синајком полуострву. За сада није јасно ко је одговоран за нападе, нити да ли су они реакција на збацивање председника Мухамеда Мурсија. Ел Барадеј се заложио за улазак Муслиманске браће у египатску политику.

Египатски милитантни нападачи извршили су бомбашки напад на један гасовод на Синајском полуострву у близини града Ел-Ариш након серије напада у последњих неколико дана на контролне пунктове у тој области, саопштили су очевици.

За сада није јасно ко је одговоран за све те нападе, нити да ли су они реакција на збацивање египатског исламистичког председника Мухамеда Мурсија у прошлу среду, пренео је Ројтерс.

Гасовод, који допрема гас у Јордан, био је мета напада више од 10 пута откако је свргнут бивши египатски председник Хосни Мубарак 2011. године током такозваног арапског пролећа.

На Синају је у нападима на контролне пунктове у петак убијено пет припадника египатске службе безбедности, док је у суботу извршен напад на још четири контролна пункта.

Египат настоји да контролише безбедност на Синајском полуострву након одласка Хоснија Мубарака.

Међутим, тврдокорне исламистичке групације су искористиле колапс безбедности који је уследио и извршиле низ напада на припаднике полиције и војске на том полуострву.

Ел Барадеј: Укључити Муслиманску браћу у политику

Вођа либералне опозиције Мохамед Ел Барадеј заложио се за улазак покрета Муслиманска браћа у политичку будућност Египта. 

Добитник Нобелове награде за мир Ел Барадеј је рекао, за немачки "Шпигл", да припаднике Муслиманске браће свргнутог председника Мохамеда Морсија не треба третирати као криминалце.

"Нико не треба да буде доведен пред судију без убедљивих разлога. Према бившем председнику Морсију треба се достојанствено опходити", рекао је Ел Барадеј и додао да су такви принципи "предуслови за национално помирење".

Позвао је немачку владу да поштује одлуку о свргавању Морсија, након што је Берлин критиковао тај потез.

Египатско председништво саопштило је у суботу увече да вођа либералне опозиције Мохамед Ел Барадеј није званично именован за премијера, након што је неколико званичних извора рекло да ће он бити постављен на ту функцију.

Хејгел разговарао са шефом египатске војске

Амерички министар одбране Чак Хејгел рекао је шефу генералштаба војске Египта Абделу Фатаху ал-Сисију да је тој многољудној арапској земљи потребна "мирна цивилна транзиција".

Хајгел је са Ал-Сисијем три пута разговарао телефоном о текућим дешавањима у Египту и "указао му на потребу за мирном цивилном транзицијом", рекао је јутрос портпарол Пентагона Џорџ Литл

У разговорима са Ал-Сисијем, Хејгел је "такође назначио важност безбедности за египатски народ, суседе Египта и цео регион", рекао је Џорџ Литл.

Вашингтон сваке године издваја за египатску војску 1,3 милијарду долара, али председник САД-а Барак Обама је након последњих дешавања у Египту наредио да се та помоћ преиспита.

Председник Русије Владимир Путин упозорио је да сукоби присталица и противника свргнутог председника Мухамеда Морсија у Египту прете да прерасту у грађански рат.

"У Сирији већ букти грађански рат, а Египат иде у том правцу. Ми бисмо волели да египатски народ избегне такву судбину", изјавио је Путин током посете Казахстану, пренео је АФП.

Руско министарство спољњих послова раније је апеловало на све стране у египатског политичкој кризи да покажу "уздржаност".

Иран је у својој данашњој првој званичној реакцији на свргавање Мохамеда Морсија назвала тај чин недопустивим, пренела је државна агенција ИРНА.

Међутим, војну интервенцију у Египту, Иран није назвао пучем, пренела је агенција АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара