Читај ми!

Египат, игра нерава

Најмање 17 особа погинуло у сукобима у Египту. Више од 200 повређених. Војска на главном мосту преко Нила, где су окупљене хиљаде Мурсијевих противника и присталица. Лидер покрета Муслиманска браћа поручио да ће присталице бившег председника остати на улицама док се он не врати на власт.

22.25 - Најмање 17 особа страдало у Египту, преноси Ројтерс. 

21.41 - Број жртава у данашњим сукобима се попео на 10, више од 200 повређених.

19.06 - Муслиманско братство поручује да неће одустати док Мурси поново не буде на власти. 

17.58 - Привремени шеф државе Адли Мансур декретом распустио парламент, јавила египатска државна телевизија.

17.02 - Лакше рањен извештач Би-Би-Сија Џереми Бовен, који је погођен сачмом. 

16.13 - Полиција испалила патроне сузавца у гомилу која се окупила око тела једог од убијенох демонстраната. У Каиру је напето. Мурсијеве присталице и даље пристижу у центар града. 

15.20 - Неколико Мурсијевих присталица убијено у обрачуну са војском, која је отворила ватру после налета демонстраната. 

14.52 - Присталице Мухамеда Мурсија покушавају да заузму полицијску станицу недалеко од каирског универзитета.

13.50 - Испред џамије у насељу Наср Сити окупило се 100.000 Мурсијевих присталица. 

13.15 - Напади на три војна контролна пункта код аеродрома Ел Ариш. Проглашено ванредно стање у јужном Синају.

13.10 - Полиција "разбила" протесте Мурсијевих присталица у граду Загазиг. 

Насиље у Египту не јењава - хиљада Мурсијевих противника и присталица окупило се на мосту у близини трга Тахрир. У данашњим сукобима погинуло је најмање 17 људи, док је више од 200 повређено.

Египатска војска са оклопним возилима стигла је вечерас на мост на Нилу и сматра се да је то први значајнији покушај да спречи сукобе између Мурсијевих присталица и противника.

Извор из министарства здравља каже да су четири особе страдале током дана у Каиру када је војска отворила ватру на Мурсијеве присталице. Још једна особа вечерас је погунула у нападу исламиста на Мусријеве противнике у близини трга Тахрир, преноси АП.

Четири особе су страдале на Синају у нападу исламиста на владину зграду, а још једна особа је погинула у јужном граду Асуиту.

Истовремено, присталице збаченог председника Мухамеда Мурсија поручиле су да остају на улицама док се он поново не буде на власти. "Остаћемо на трговима док не вратимо Мурсија на власт", рекао је лидер покрета Муслиманска браћа Мохамед Бадие.

Египатске безбедносне снаге су саопштиле да је Бадие ухапшен у четвртак по наређењу тужилаштва, након збацивања с власти председника Мохамеда Морсија који је припадник Муслиманске браће, али је тај покрет касније демантовао његово привођење, пренео је Ројтерс.

Бадие је на протесту више хиљада исламистичких присталица Морсија у близини једне џамије у предграђу Каира рекао да је спреман на постизање споразума са оружаним снагама, али само након што Морси буде враћен на функцију председника.

Бадие је позвао армију да не пуца на сопствени народ, пошто је један војни хеликоптер надлетао над гомилом демонстраната и рекао да су демонстранти јачи од тенкова.

"Наше груди су јаче од метака", додао је Бадие.

Како преноси Ројтерс, у близини Трга налазе се војници с оклопним возилима. Војска је саопштила да намерава да ривалске фракције држи раздвојене, а исламисти су прешли мост и окупили се испред седишта телевизије.

Више исламиста је јавно запретило насиљем и одмаздом због свргавања председника Мухамеда Мурсија с власти у среду после масовних демонстрација.

Један безбедносни извор рекао је да су исламисти напали војне и полицијске контролне пунктове у више градова северно од Синаја.

Радикални исламисти користе мало насељен северни део полуострва као место поласка за напад на безбедносне снаге и на Израел.

У међувремену, египатска војска је саопштила да неће предузимати произвољне мере против било које политичке групе и да ће гарантовати право на протест, све док демонстранти не прете националној безбедности.

"Мирни протест и слобода изражавања су права која су свима загарантована, која су Египћани стекли као једно од најважнијих постигнућа њихове величанствене револуције", истакнуто је у саопштењу, објављеном уочи протеста који је за данас заказао покрет Муслиманско братство, свргнутог председника Мухамеда Мурсија.

У саопштењу војске се, међутим, додаје да прекомерна употреба овог права може да има негативне импликације, попут блокада путева или уништавања институција и "представља претњу друштвеном миру, националном интересу и штети сигурности и економији" Египта.

Војска је позвала грађане на помирење и избегавање напада из освете, пренео је АФП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се