Читај ми!

Чаробна формула за Португал

Владајућа коалиција избегла распад и пронашла формулу која ће јој осигурати опстанак и стабилност, рекао премијер Португала Педро Пасуш Коељо. Перспектива ванредних избора толико застрашујућа за Коељову партију, да ће он учинити све да спаси коалицију, кажу аналитичари.

Премијер Португала Педро Пасуш Коељо рекао је да је владајућа коалиција десног центра избегла распад и пронашла формулу која ће јој осигурати опстанак и стабилност.

Како преноси Франц прес, Коељо је, после разговора са португалским председником Анибалом Каваком Силвом, рекао да је пронађена формула која ће осигурати стабилност владе.

Према наводима британске агенције Ројтерс, преостаје договор о свим детаљима за окончање кризе.

Ројтерс извештава да је Коељо рекао да је формула пронађена након сусрета са Паулом Порташем, министром спољних послова у оставци и лидером демохришћанске странке Социјално-демократски центар - Народна странка (ЦДС-ПП),, три пута у протекла 24 сата. ЦДС-ПП је млађи партнер у коалицији.

Порташ је оставку поднео у уторак, што Коељо није прихватио, а други, кључни, министар задужен за финансије, Витор Гашпар, само дан раније.

Коељо је рекао да ће решење укључити "пут за гарантовање политичке подршке ЦДС-ПП влади".

Премијер Португала није износио детаље о споразуму и коначан резултат зависи од даљих преговора са Порташем, али ће, како кажу аналитичари, вероватно укључити више министарских позиција за ЦДС-ПП.

АФП преноси писање португалске штампе да би премијер могао да реконструише кабинет и Порташу да функцију вицепремијера задуженог за економију.

"Перспектива ванредних избора је толико застрашујућа за (Коељову) Социјалдемократску партију, да ће премијер учинити све да спаси коалицију", рекао је сарадник Лисабонског универзитета Антонио Коста Пинто.

Гашпар, који се сматра архитектом мера штедње у Португалу, као разлог за своју оставку навео је све већу ерозију јавне подршке у те мере, док је португалска штампа писала да је Порташ био незадовољан због именовања Марије Луиш Албукерки на Гашпарово место.

То је оцењено као одустајање премијера од промена економске политике владе, која покушава да испуни услове из пакета добијеног за спасавање привреде од 78 милијарди евра из 2011. године.

"Молио сам председника владе да свестрано размисли о именовању новог министра финансија и усагласи га са другим политичким снагама, али он то није учинио. У тој ситуацији, уважавајући одлучујући значај Министарства финансија у одређивању економске политике земље, остајање у влади за мене је политички неприхватљиво", навео је Порташ у изјави о оставци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се