Читај ми!

Каиро, протести и славље на улицама

Исламистичке снаге позивају Египћане на протесте широм земље. Лидер опозиције одбио место премијера. Војска саопштила да неће толерисати насиље. У влади има места за представнике Муслиманског братства, рекао нови шеф државе Адли Мансур. На улицама Каира се окупљају и противници и присталице бившег председника.

Новоуспостављене египатске власти обрачунавају се са члановима Муслиманског братства, које позива грађане на велике протесте у петак. Лидер опозиције Мухамед ел Барадеј одбио је место премијера у новој влади.

Разговори о позицији премијера су након одбијања Ел Барадеја отпочели са бившим гувернером Централне банке Ел Окдаом, који се сада налази у Лондону. Ел Барадеј је одбио да преузме место премијера, јер би, како је навео, радије служио држави незванично.

Досадашњи председник Уставног суда Египта Адли Мансур, кога је војни врх синоћ поставио за привременог председника државе, положио је заклетву, после чега је рекао да ће у будућој влади националног јединства бити места за све, па и за припаднике Муслиманске браће.

Војне власти су, ипак, издале налоге за хапшење око 300 чланова покрета Муслиманско братство, из којег потиче из происламистички председник Мурси.  

У међувремену, оставке је поднело девет министара из Странке слободе и правде, политичког огранка Братства.

Доскорашњи председник Мухамед Мурси се налази у притвору, у згради Министарства одбране.

Војска је у туристичком месту Марса Матрух на Средоземном мору ухапсила лидера Муслиманског братства Мухамеда Бадију и хеликоптером га пребацила у Каиро.

После информације да је ухапшен Бадија, високи функционер Муслиманске браће Сад Емара рекао је за Ал Џазиру да они неће бити део новог политичког система.

Војска је, у међувремену, саопштила да неће толерисати никакво насиље, укључујући и евентуалне осветничке акције против исламиста.

У Каиру су се и у четвртак на одвојеним локацијама окупљали противници бившег председника, који још славе победу, али и они који подржавају Мурсија.

Коалиција исламистичких снага, предвођена Муслиманском браћом, позвала је, иначе, Египћане да у петак подигну демонстрације широм земље, односно учествују у "петку одбијања", поводом војног удара којим је свргнут Мурси.

Самопроглашена Национална коалиција за подршку легитимности позвала је Египћане да изађу на улице и "мирно се мобилишу" после молитве у петак, како би рекли "не" војном удару.

Позив је упућен са конференције за штампу у једној џамији у предграђу Каира, у којој се Мурсијеве присталице окупљају још од прошле недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се