Читај ми!

Привреда гаси ватру на корејском полуострву?

Северна Кореја прихватила да разговара са Јужном Корејом о поновном отварању заједничке индустријске зоне Каесонг, која је затворена у априлу у време повећаних напетости између две земље. Преговори у суботу.

Заједничка индустријска зона Северне Кореје и Јужне Кореје - Кеосанг, која је затворена у време повећане напетости између две земље, могла би да поново буде отворена, пошто је Пјонгјанг пристао да разговара о томе.

Министарство за уједињење у Сеулу је саопштило да ће разговори бити одржани у суботу у пограничном месту Панмунџом.

Влада Јужне Кореје предложила је јутрос Пјонгјангу разговоре о обнављању рада индустријског комплекса на Северу, после неколико недеља мртве тишине између две стране.

Северна Кореја је јуче обновила прекинуту врућу линију са Југом и после апела власника фабрика поручила телефоном да ће омогућити пословним људима да посете затворену зону на њеној територији.

Индустријски комплекс Каесонг, неколико километара северно од демилитаризоване зоне која дели две Кореје, затворен је у априлу у време великих војних америчко-јужнокорејских маневара и повећане напетости између суседа.

Северна Кореја је повукла 53.000 радника и забранила прелазак границе менаџерима и јужнокорејским инжењерима који раде у 123 фабрике у Каесонгу.

Власници десетина јужнокорејских фирми запретили су јуче да ће се повући из зоне у Каесонгу, жалећи се да су жртве политичког препуцавања између два противника.

Указали су да су у условима монсуна и повећане влажности посебно угрожена постројења у 46 фабрика које производе електронику и машинске делове и да ће бити присиљени да преместе своја постројења на друго место.

Затварање Каесонга, симбола сарадње двеју Кореја направљеног у време отопљавања напетости 2004. године задао је симболичан ударац вишедеценијским напорима за побољшање односа.

Пројекат који ствара скоро две милијарде долара вредности годишње био је последњи преостали заједнички подухват како су се односи кварили последњих пет година.

Јужна Кореја је предложила одржавање разговора на радном нивоу. Сеул жели да припеми терен за предложене разговоре о скором обнављању рада јужнокорејских фабрика, као и одржавању машина и робе које су јужнокорејански бизнисмени оставили за собом.

Јужна Кореја је поручила и да ће на разговоре у суботу у Панмунџому послати трочлану делегацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се