Читај ми!

Асанж: Европо, прихвати Сноудена

Џулијан Асанж позвао европске земље да не поклекну под притиском САД и прихвате Едварда Сноудена. Европа мора да одбрани слободу информисања, без обзира на страх од политичког притиска свог "најбољег пријатеља" Сједињених Држава, каже Асанж.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж позвао је европске земље да не поклекну под притиском САД и да прихвате одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена.

"Земље Европске уније, пре свега Француска и Немачка, требало би да му пожеле своју најтоплију добродошлицу, под било каквим статусом", рекао је Асанж, пренела је агенција АФП.

Подсетивши да је Европска унија добила 2012. године Нобелову награду за мир, Асанж је рекао да "Европа мора да се носи са ситуацијом и да покаже своју спремност у одбрани слободе информисања, без обзира на страх од политичког притиска свог 'најбољег пријатеља' Сједињених Америчких Држава".

Према Асанжовом мишљењу, јавна вредност Сноуденових информација се показала откривањем да су САД нашироко шпијунирале европске дипломатске мисије и институције.

"Ако се овај млади човек напусти на међународној зони московског аеродрома, европске земље ће напустити своје принципе и део разлога свог постојања", нагласио је оснивач Викиликса, који се и сам нашао на мети Вашингтона због објављивања поверљивих дипломатских депеша САД и који се налази у амбасади Еквадора у Лондону.

Сноуден је поднео захтев за азил у више од 20 земаља, међу којима су Аустрија, Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Кина, Еквадор, Никарагва, Боливија, Бразил, Венецуела, Куба.

Поједине европске земље којима је Сноуден упутио захтев за азил рекле су да не могу да удовоље том његовом захтеву јер се не налази на њиховој територији.

Сноуден, чије изручење САД траже на основу три оптужбе за шпијунажу, у бекству је откако је објавио осетљива документа Националне безбедносне агенције, а налази се у транзитној зони московског аеродрома откако је тамо стигао из Хонгконга 23. јуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара