Читај ми!

Египат, армија спремна

Присталице и противници Мухамеда Мурсија припремају се за масовне демонстрације. Египатска армија се припрема да пошаље војнике на улице, ако буде неопходно. Сваки покушај збацивања председника државни удар, кажу присталице. Неће бити војног пуча, тврде у војсци.

Египатска армија се припрема да пошаље војнике на улице Каира и других градова, ако буде неопходно, да би спречила сукобе између супарничких политичких фракција, саопштили су војни извори.

Генерал Абдел Фатах ал Сиси јуче је исламистичком председнику Египта Мухамеду Мурсију дао рок од 48 сати да оконча кризу или се суочи са интервенцијом војске. Он је рекао да тиме одговара на захтеве милиона демонстраната који траже Мурсијеву оставку.

Војни извори су Ројтерсу рекли да су снаге за брзо реаговање од петка спремне да заштите демонстранте од напада.

Политичка криза у Египту се данас продубила пошто Мурси није прихватио ултиматум војске, а неколико министара је поднело оставке.

И опозиција страхује да је војска спремна да игра политичку улогу у дубоко подељеној земљи, мада армија одбацује могућност пуча.

У међувремену, Мурсијеве присталице и противници припремају се за масовне демонстрације касније у току дана.

Присталице председника окупиле су се у насељу Наср Сити и у близини Каирског универзитета, заричући се да ће бранити његову заоставштину.

На тргу Тахрир, где се окупљају Мурсијеви противници, весело расположење после саопштења војске замениле су тензије и страх од нових сукоба наредних дана.

"Режим више нема легитимитет", каже демонстрант Мустафа Гариб, додајући да страхује да ће се исламисти "борити до краја".

Рачуновођа Мона Елгазавни је веома забринута и каже да се сада води битка измеју свих државних институција и исламиста.

У Каиру већина фирми не ради и на улицама се може видети тек по неки аутомобил.

Мурсијеве присталице кажу да би сваки покушај збацивања првог египатског председника изабраног на слободним, демократским изборима, представљало државни удар.

И главна опозициона коалиција Национални фронт спаса рекла је да неће подржати војни пуч и да верује војсци која каже да се неће мешати у политику.

Војска је демантовала да има било какву намеру да изврши пуч и рекла да саопштење генерала Абдела Фатаха ал Сисија има за циљ само да подстакне све политичке стране да брзо пронађу решење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво