Читај ми!

Сукоби пред Обамину посету

Јужноафричка полиција употребила је шок-бомбе да би растерала неколико стотина демонстраната који су у предграђу Јоханесбурга, Совету, протестовали због посете америчког председника Барака Обаме.

Полиција у Јужној Африци се сукобила са демонстрантима у Совету, непосредно пред посету америчког председника Барака Обаме овој растућој општини у Јоханесбургу, јавља Ројтерс.

Полиција је испалила шок бомбе да би разбила гомилу од неколико стотина демонстраната, који су се окупили у Совето кампу Универзитета у Јоханесбургу, где би Барак Обама требало да се обрати студентима.

Ројтерс наводи да се Обама суочава са протестима Јужноафриканаца против америчке спољне политике, нарочито против напада из беспилотних летелица.

У међувремену, у Јоханесбургу, Барак Обама са супругом Мишел сусрео се са породицом првог демократски изабраног председника Јужне Африке и борцем против апартхејда, Нелсоном Манделом.

Обама је за Манделу, глобалног симбола борбе против неправде и расизма, рекао да је једна од највећих историјских личности.

Председник САД-а неће посетити 94-годишњег Манделу у болници, где се налази у критичном стању већ четврту недељу после плућне инфекције, и уместо тога је породици пружио подршку.

Сусрет је одржан у Меморијалном центру Нелсон Мандела у Јоханесбургу, а Обама је саопштио новинарима да је разговарао телефоном са Манделином супругом Грејсом Машел, која је у болници у Преторији.

Обама је раније у Преторији упоредио Манделу са првим америчким председником Џорџом Вашингтоном, због одлуке обојице да се повуку на врхунцу њихове моћи.

"Каква је то невероватна лекција била", рекао је Обама, називајући Манделу "једним од највећих људи у историји".

Амерички председник састао се данас са јужноафричким председником Џејкобом Зумом, а сутра ће посетити Кејптаун, одакле ће отићи да посети острво Робен, на ком је Мандела провео највећи део (18 година), свог заточеништва дугог 27 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво