Сирија, ново јавно одсецање главе

Нови снимак јавног одсецања главе двојици људи лојалних сиријском председнику Башару ел Асаду, јавља "Раша тудеј". Према неким наводима, један од двојице убијених био је свештеник.

На Јутјубу је постављен видео снимак на коме се наводно приказује јавно одсецање глава двојици људи лојалних сиријском председнику Башару ел Асаду.

Аутентичност снимка потврдила су избори блиски Асаду, али и његови противници, али је и даље нејасно ко је извршио тај чин.

У деветоминутном клипу, неколико стотина људи, укључујући мушкарце, жене и децу, окупљено је око брдашца, на које су изведена двојица мушкараца везаних конопцима и са кесама преко глава.

Публика је узвикивала "Алаху Акбар" (Слава Богу), док је брадати "џелат" првом пресекао грло тестером, а другом ножем. Главе су затим стављене на њихова тела.

Медији блиски Асаду, наводи Раша тудеј, пренели су да су погубљени мушкарци били хришћани, и да су убијени из верских разлога. Према тим наводима, један од двојице убијених био је свештеник.

Снимак начињен мобилним телефоном поставила је у среду на интернет "Сиријска истина", група која подржава Асада, а која је раније обелоданила снимак побуњеника који једе људско срце.

Сиријска национална коалиција, главна опозициона претња Асадовом режиму, наводи да и даље проверава да ли су починиоци побуњеници и сумња да је реч о пропаганди.

С друге стране, Сиријска опсерваторија за људска права написала је на својој Фејсбук страници да су "починиоци говорили класичним арапским акцентом, али да нису звучали као Арапи, већ као Чечени".

Различити локални изводи наводе и да би за тај чин могла да буде одговорна и Ал Нусра, група блиска Ал Каиди.

Патријарх московски и целе Русије Кирил је пре четири дана указао да је хиљаде људи погинуло у Сирији, а посебно се осврнуо на убиства верника и свештеника православне цркве. Како је истакао, патријаршија у Дамаску, је најстарија православна патријаршија на свету.

"Не можемо зауставити рат, али можемо стално да се молимо за његов што скорији престанак, и можемо помоћи људима који пате, а посебно хришћанској браћи", саопштио је патријарх Кирил.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво