Читај ми!

Кинески медији упозоравају Филипине

Филипини позивају САД као "заштитника" и користе АСЕАН као "саучесника" у територијалном спору са Пекингом, наводе кинески државни медији. Уколико Филипини наставе са провокацијама, биће тешко избећи контраудар, упозоравају медији.

Државни медији у Кини оптужили су Филипине да користе групу земаља чланица Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) као "саучеснике" у повреди кинеског права суверенитета у Јужном кинеском мору и упозорили на могући "контраудар".

Уводник у издању за иностранство партијског листа "Женмин Жибао" појавио се уочи састанка АСЕАН-а у Брунејима, на којем се очекује да ће доминирати питање територијалног спора у Јужном кинеском мору.

Филипини, који су тражили успостављање чвршћих односа са Вашингтоном због територијалог спора са Пекингом, "позивају САД као 'заштитника' " и користе АСЕАН као "саучесника", пише у уводнику.

Додаје се, такође, да су Филипини криви за "седам грехова", укључујући "илегалну окупацију" делова Спратли острва, појачавање контроле над спорним коралним хридима, позивање страних компанија да искоришћавају нафтне и гасне резерве у спорним водама и промовишу "интернациоализацију" мора.

"Уколико Филипини наставе да провоцирају Кину...биће тешко избећи контраудар", каже се у уводнику, а преноси АФП.

Чланице АСЕАН-а надају се да постигну споразум о правно обавезујућем кодексу понашања у спорном мору како би се смањиле тензије у региону којим пролазе важни поморски путеви.

Пекинг тврди да му припада скоро цело Јужно кинеско море и сва острва, док Филипини, Вијетнам, Малезија, Брунеји и Тајван истичу суверенитет над деловима наспрам својих територија, што доводи до спорова.

Кина је до сада успевала да спречи настојања АСЕАН-а да усвоји кодекс понашања и аналитичари кажу да ће Пекинг наставити да се супроставља било каквом споразуму који би ослабио његове тврдње о суверенитету над целим морем.

Филипини су ове године затражили арбитражу Уједињених нација у спору са Кином, што је Пекинг осудио и одбацио.

САД и Филипини започели су у четвртак заједничку војну поморску вежбу у Јужном кинеском мору, између острва Лузон и хридина на отвореном мору, које својатају Пекинг и Манила, повећавајући тако напетости у територијалном спору.

Земље које се налазе око Јужног кинеског мора повећале су издатке на морнарицу последњих година као одговор на напетости, што изазива страхове од могућег избијања војног сукоба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво