Читај ми!

Нови ирански председник за смањење тензија

Иран ће водити политику усмерену на успостављање поверења и отклањање тензија са великим силама, обећао новоизабрани умерени председник Ирана Хасан Рохани, који ће на функцију ступити 3. августа.

Нови председник Ирана Хасан Рохани поручио је да ће спровести политику "конструктивне интеракције" са светским силама, како би изградио поверење и отклонио тензије, погоршане због иранских нуклеарних амбиција.

"Умереност у спољној политици не значи ни предају ни конфронтацију, него конструктивну и ефикасну интеракцију са светом", рекао је Рохани у свом првом телевизијском говору од када је изабран 14. јуна.

Рекао је да у умерености мора да се "успостави равнотежа између реализма и идеализма".

Иран је у сукобу са светским силама око својих контроверзних нуклеарних активности и подршке режиму сиријског председника Башара ел Асада.

Рохани, који је освојио скоро 51 одсто гласова на председничким изборима и замениће на тој функцији Махмуда Ахмадинеџада, није у говору директно помињао ни једно од спорних питања, већ је рекао да ће стремити ка изградњи поверења и ублажити тензије након што преузме власт 3. августа.

Под Роханијевом администрацијом "интеракција и дијалог ће се базирати на принципу реципроцитета, поштовања и обостраним интересима", рекао је он.

Рохани је без улажења у детаље рекао да ће се борити за "сва иранска права и захтеве земље", пренео је АФП.

Иран инсистира да су његове нуклеарне активности усмерене ка цивилној примени, због чега има право да обогаћује уранијум, чија високо обогаћена форма може бити искоришћена за атомску бомбу.

Земље Запада и Израел сумњају да се иза нуклеарне активности Ирана крију војни циљеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво