Читај ми!

Египат, насиље на протестима

Троје људи погинуло, док је 130 особа повређено у сукобима присталица и противника египатског председника Мухамеда Мурсија. Један од погинулих амерички држављанин. Египат затвара границе уочи најављеног "милионског митинга" против Мурсија 30. јуна.

Током сукоба присталица и противника египатског председника Мухамеда Мурсија у Александрији, погинуло је троје људи, од којих је један амерички држављанин, док је најмање 130 повређено широм земље.

Виши александријски безбедносни званичник, генерал Амин Езедин, рекао је да је тај мушкарац преминуо од последица убодне ране у груди.

Ту информацију потврдио је начелник јединице за хитне интервенције секретаријата за здравство Александрије Ибрахим ел Руби и још два безбедносна извора, наводи британска агенција.

Асошиејтед прес, пак, извештава да је у сукобима у том медитеранском граду повређено 85 особа, док је према ранијим извештајима број рањених био 70.

Према извештају камермана америчке новинске агенције, сукоб је избио када је неко са стране исламиста пуцао на демонстранте, који су после провалили у штаб Муслиманске браће и запалили га.

Агенције преносе да је локална телевизија приказала снимке нереда у четврти Сиди-Габр у северном делу Александрије, одакле су се чули пуцњи.

Запаљена је и канцеларија тамошњег огранка исламистичке Партије слободе и правде, политичког крила Мурсијеве Муслиманске браће.

Осим најжешћих сукоба у Александрији, сукоба је било и у другим провинцијама Египта.

У Каиру се окупило на десетине хиљада Мурсијевих присталица, који су дошли да му пруже подршку пред најављени масовни митинг опозиције, 30. јуна.

Они тврде да неће напустити митинг "док председнику прети опасност", преноаи РИА Новости, додајући да су се и на Тргу Тахрир у центру Каира окупили противници Мурсија, позивајући га на оставку и расписивање ванредних избора.

Према тврдњи извора египатског интернет портала Ел Масри ел Јаум, Мурси је са породицом током немира премештен у утврђени Дом републичке гарде.

Египатски активисти који траже Мурсијеву оставку сакупили су више од 15 милиона потписа подршке, што је за скоро два милиона више од гласова бирача захваљујући којима је он постао прошле године шеф државе.

Опозиција сада намерава да упути петицију "о губитку поверења Египћана у председника" вишим судским инстанцама.

Раније је Египат прогласио затварање копнених граница током најављеног "милионског митинга" против председника 30. јуна.

Одлучено је да три дана до масовне акције протеста обуставе рад сви погранични прелази, пре свега на Синајском полуострву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво