Читај ми!

Кина, страх од птичјег грипа

Затворене све живинске пијаце у Шангају због вируса птичијег грипа Х7Н9. Уништено више од 20.000 птица како би се спречило ширење вируса који је однео прве жртве у Кини. Фармацеутске куће у САД раде на развијању вакцине за нови тип вируса. Није потврђено да се вирус преноси са човека на човека, кажу у Светској здравственој организацији.

У Шангају су привремено затворене све пијаце са живином и уништено је више од 20.000 птица, како би се спречило ширење вируса птичјег грипа Х7Н9, од кога је у Кини већ умрло шесторо људи. До сада је регистровано 14 случајева оболелих од вируса за који се верује да се не преноси са човека на човека.

Власти финансијског и трговинског центра Кине, са 23 милиона становника, из безбедносних разлога забраниле су сву трговину перади.

Најновије мере уследиле су пошто је вирус пронађен код једног голуба на пијаци Хухуаи, у западном предграђу града, где је уништено више од 20.500 кокошака, гусака, патака и голубова.

Представник градске власти Шангаја Су Пинг каже да су пратили информације на интернету и да су у року од пола сата затворене су све пијаце са живином. "Извршили смо евиденцију запосленог особља. Истовремено, уништавамо заражену перад", каже Су Пинг.

Кинески стручњаци забринути су јер се вирус проширио на истоку Кине, у провинцијама Џеђијанг, Ђиангсу и Анхуи. Последња жртва је 64-годишњи фармер из провинције Џеђијанг.

Фармацеутске куће у Сједињеним Америчким Државама саопштавају да раде на развијању вакцине за нови тип вируса Х7Н9.

Светска здравствена организација наводи да су птице извор инфекције, али да је нејасно како се она преноси на људе.

Портпарол СЗО Грегори Хертл каже да нема знакова епидемиолошке повезаности потврђених случајева инфекције, нити преноса са човека на човека. "Извор заразе могу бити животиње, али и њихово окружење, јер вирус може да се закачи за честице прашине, па да оне постану преносници", каже Хертл.

Мере предострожности предузимају се и у Хонг Конгу, где се сумња да је оболела једна девојчица, управо допутовала из Шангаја. У Јапану је такође појачана будност, а Вијетнам је забранио увоз кинеске живине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се