Читај ми!

Пјонгјанг се спрема за рат?

Руској и британској амбасади у Пјонгјангу предложено да евакуишу своје људство у севернокорејској престоници. Исти предлог упућен је и другим дипломатским мисијама. Северна Кореја пребацује још једну ракету средњег домета на исток земље. Ракетни напад Северне Кореје, не би био изненађење за САД, саопштава Бела кућа.

После низа потеза којима је ситуација на Корејском полуострву додатно закомпликована и доведена до ивице оружаног сукоба, Пјонгјанг је поново узбудио светску јавност. Севернокорејске власти су предложиле Русији и Великој Британији да размотре могућност евакуације своје амбасаде у Пјонгангу.

"Представник севернокорејског министарства спољних послова предложио је да Русија размотри питање евакуације запослених у амбасади", рекао је портпарол дипломатског представништва Денис Самсонов, а пренела руска новинска агенција РИА Новости.

Руска страна је тај предлог примила к знању и наставља да ради нормално, рекао је Самсонов и додао да је исти предлог упућен и другим дипломатским мисијама у Северној Кореји.

Из британског министарства спољних послова потврђено је да су примили предлог севернокорејских власти.

"У саопштењу које смо добили наводи се да надлежни у Северној Кореји неће моћи да гарантују безбедност амбасада и међународних организација у случају сукоба", рекао је портпарол Форејн офиса.

Бела кућа саопштава да неће бити изненађена ако Северна Кореја изведе још један ракетни тест, пошто је претходно јављено да је Пјонгјанг померио две ракете средњег домета на своју источну обалу.

Портпарол Беле куће Џеј Карни је рекао да таква одлука не би изненадила САД, пошто би се уклопила у "садашњу ратну, непотребну и неконструктивну реторику и понашање".

Карни је поновио апел САД да Пјонгјанг престане са провокацијама и да се усресреди на испуњавање својих медјународних обавеза, као и исхрани сопственог становништва. "Овако само постају још изолованији од света", казао је Карни.

Хакерска група Анонимус извела је сајбер напад и саботирала налоге севернокорејских власти на друштвеним мрежама. 

Војска Северне Кореје разместила је још једну ракету средњег домета на источну обалу, јавила је јужнокорејска агенције Јонхап, позивајући се на званичне изворе у Сеулу.

Министартво одбране Јужне Кореје, које је јуче саопштило да је Пјонгјанг поставио прву ракету на источну обалу, није потврдило данашњу информацију.

"Саопштено је да је Северна Кореја преместила почетком седмице две ракете средњег домета типа 'мусудан' на источну обалу, где их је поставила за лансирање", наводи Јонхап.

Ракета "мусудан", која је представљена током војне параде 2010. године, у теорији има домет од 3.000 километара, односно могла би да погоди циљеве у Јужној Кореји и Јапану.

Уколико би носила лакше пуњење, могла би да има домет и од 4.000 километара, односно могла би да досегне до острва Гуам на Пацифику, где се налазе америчке војне базе.

Неименовани јужнокорејски званичник, како наводи Јонхап, рекао је да је Пјонгјанг спреман да испали ракете без упозорења.

Из војних извора се сазнаје да би то могло да се догоди 15. априла, на дан када је рођен Ким Ил-Сунг, оснивач севернокорејског комунистичког режима који је умро 1994. године.

Сеул спреман да повуче раднике из Кесонга

Јужна Кореја је спремна да повуче своје раднике из индустријског комплекса Кесонг којим управља заједно са Северном Корејом, ако тамо постане опасно за њих, изјавио је jужнокорејски министар за уједињење.

"Ми смо спремни да евакуишемо јужнокорејске раднике због њихове безбедности када ситуација то буде налагала", рекао је министар Рјо Кил-Је, додајући да је у фабрици остало 608 радника из Јужне Кореје, пошто су се 253 радника вратила кући.

Министар је рекао да Сеул за сада не планира повлачење радника из фабрике, која је последње што везује Северну и Јужну Кореју и апеловао на Пјонгјанг да отвори фабрички комплекс.

Јужнокорејске компаније су уложиле око 500 милиона долара у фабрички комплекс од када је отворен 2000. године.

Северна Кореја је у среду забранила Јужнокорејцима да уђу у Кесонг, а у четвртак је запретила да ће повући све своје раднике и затворити читав комплекс. Она је данас затворила комплекс због празника, саопштили су званичници, преносе агенције.

Око 53.000 Севернокрејаца који раде у 123 јужнокорејске компаније у заједничкој индустријској зони Кесонг, која се налази на територији Северне Кореје, 10 километара од границе са Јужном Корејом, данас не раде због празника.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се