Читај ми!

Италија у ћорсокаку са владом

Левичари Пјера Луиђија Берзанија однели победу у Доњем дому италијанског парламента, али нису успели да обезбеде потребну већину у Сенату, показују коначни резултати избора. Да би се саставила влада неопходна је већина у оба дома парламента. Берлускони отворен за савез између своје коалиције десног центра и алијансе левог центра.

Објављени су коначни резултати избора у Италији, према којима је Алијанса левог центра Пјера Луиђија Берзанија однела тесну победу у Доњем дому парламента над десничарском коалицијом бившег премијера Силвија Берлусконија, али није успела да обезбеди потребну већину у Горњем дому (Сенату). Да би се формирала влада потребна је контрола у оба дома парламента.

Италија је тако доспела у ћорсокак и, мада се очекује да ће водећи блокови покушати да формирају коалиције, није искључена могућност нових избора за неколико месеци.

У Доњем дому, Берзанијева Алијанса освојила је 29,54 одсто гласова, Берлусконијева коалиција 29,18 одсто гласова, а Грилов Покрет пет звездица 25,55 одсто гласова док је покрет Грађански избор Марија Монтија освојио 10,56 одсто гласова.

У Горњем дому, Сенату, Берзанијев блок освојио је 113 места, Берлусконијева коалиција освојила је 116 места, Грилов покрет 54, а Грађански избор 18 места, саопштио је италијански Центар за изучавање избора, пренела је агенција Ројтерс.

Берлускони је већ "пружио руку" Берзанију за стварање "велике коалиције", рекавши да Италија не може да остане без владе и да "све странке морају нешто да жртвују за опште добро".

Берлускони је, пак, одлучно искључио могућност коалиције са досадашњим премијером Маријом Монтијем, наводећи како је његова политика штедња бацила земљу у рецесију.

Берлускони је, такође, изјавио како није забринут због евентуалне негативне реакције тржишта на резултате гласања или могућег повећања трошкова италијанских зајмова.

Берзани је ситуацију описао као "осетљиву", али и поручио да ће се његова коалиција понашати одговорно и "у интересу Италије".

Иначе, Берлускони је поднео оставку у новембру 2011. суочен са оптужбама за лошу економску политику док је еврозона покушавала да заузда италијанску дужничку кризу.

Италијани су после тога више од годину дана имали технорактску владу на челу са Маријом Монтијем. Али његови покушаји да смањи потрошњу изазвали су опште незадовољство јавности и томе се приписује лош изборни резултат листе чији је он носилац.

Покрет комичара Бепе Грила освојио је четвртину гласова на парламентарним изборима у Италији и, према мишљењу многих, Грило је једини прави победник избора.

Многи сматрају да је то био изузетан успех за комичара из Ђенове који је на предизборним скуповима широм земље вређао дискредитовну политичку елиту, због чега је остварио добар резултат у оба дома парламента.

У Италији се сматра да је за мере штедње и повећање пореза одговорна немачка канцеларка Ангела Меркел. И конзервативни Берлускони је своје бираче уверавао да је Меркелова диктирала реформе Марију Монтију. Берлускони је пребацивао Немцима да воде себичну политику код спасавања евра и захтевао јефтине кредите од Европске централне банке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара