Папина одлука изненадила свет

Светски званичници и верски лидери изразили дубоко поштовање и разумевање за одлуку папе Бенедикта Шеснаестог да се повуче. Италијански премијер каже да је "веома потресен овим неочекиваним вестима".

Неочекивана објава папе Бенедикта Шеснестог да ће се крајем месеца повући са те дужности изненадила је многе римокатолике и свет који му одају признање за његова достигнућа на челу католичке цркве.

Италијански премијер Марио Монти рекао је да је "веома потресен овим неочекиваним вестима", преноси Би-Би-Си. Чак је и портпарол Ватикана Федерико Ломбарди рекао да је одлука била изненађење.

"Сигурно имате много питања али верујем да ће нам бити потребно неколико дана да се организујемо јер је ова објава и нас све изненадила", рекао је Ломбарди.

Портпарол владе Немачке, земље где је папа рођен, рекао је да папа заслужује "поштовање" и "захвалност" за свој рад.

"Немачка влада има највеће могуће поштовање за светог оца, за његова достигнућа, за његов животни рад у католичкој цркви", рекао је портпарол немачке владе Штефен Зиберт.

Зиберт је додао да је папа оставио врло лични печат као мислилац на челу цркве и да, шта год било разлог, његова одлука мора бити поштована.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је "најдубље поштовање" за одлуку папе Бенедикта да се повуче.

"Ако је сам папа после зрелог размишљања дошао до закључка да његове снаге више нису довољне да врши своју дужност, то у мени буди најдубље поштовање", рекла је Ангела Меркел у изјави поводом папине оставке.

Меркелова је оценила да Бенедикт "јесте и остаје један од највећих верских мислилаца наше епохе".

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј рекао је да поштује одлуку папе, посебно зато што одступа од традиције.

Поштујем папину одлуку, нарочито зато што одступа од традиције, написао је Ван Ромпеј у кратком саопштењу за медије, додајући да је понтификат Бенедикта XVI био кратак, али веома тежак.

Председник Европског савета Жосе Мануел Барозо, такође, је упутио саопштење поводом најављене оставке, рекавши да поштује папу као поборнику мира у свету.

Француски председник Франсоа Оланд је рекао да је папина одлука "достојна поштовања" и додао да "република поздравља папу који доноси ту одлуку".

Реагујући на повлачење Бенедиката ХVI, председник САД Барак Обама рекао је да је захвалан папи, истакавши да се са својом супругом Мишел, у име Американаца, моли за поглавара Римокатоличке цркве.

Портпарол израелског врховног рабина Јона Мецгера рекао је да папа има велике заслуге у унапређењу међуверских односа у свету измедју јудаизма, хришћанства и ислама.

Он је рекао да су у периоду папе Бенедикта владали најбољи односи змеђу цркве и канцеларије главног рабина и изразио наду да ће се тај тренд наставити.

У одвојеној изјави, врховни рабин Израела Јона Мецгер рекао је да је папа Бенедикт Шеснаести унапредио односе између хришћанства и јудаизма и допринео "смањењу броја антисемитских аката у свету".

Нови Кентерберијски надбискуп Џастин Велби, вођа Англиканске цркве, рекао је да му је "срце тешко" због најаве оставке папе Бенедикта, али је додао и да "у потпуности" разуме његову одлуку.

"Тешког срца, али са потпуним разумевањем чули смо јутрос за одлуку папе Бенедикта да одустане од своје дужности бискупа Рима, коју је обављао са великим достојанством, видовитошћу и храброшћу", рекао је Велби и додао да говори у име "англиканаца из целог света".

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да ће папа Бенедикт "недостајати као духовни водја милиона људи". Камерон је упутио "најбоље жеље" папи и додао да је он "радио неуморно на јачању односа Велике Британије и Свете столице".

У Пољској је папина објава да одлази представљала "велико изненађење" за пољске бикскупе, рекао је портпарол Бискупске конференције те земље, монсињор Војчек Полак.

Адам Боњецки, блиски пријатељ пољског папе Јована Павла Другог, кога је папа Бенедикт наследио, рекао је да је папа показао како се у "великој вери решава проблем службе, старости и слабости".

Боњецки је рекао да је Бенедикт Шеснаести био сведок последњих дана папе Јована Павла Другог и додао да верује да он није желео да се понове ти последњи драматични месеци када је папа Јован Павле Други остао на свом месту, а био практично неспособан да врши ту дужност.

Српска православна црква сматра да је одлука да се папа повуче "чин за поштовање".

Руска православна црква рекла је, поводом најаве оставке папе Бенедикта XVI, да не очекује "радикалне промене у ватиканској политици или односу према православним црквама".

"Римокатоличка црква је увек приликом промене папа давала уверавања да ће наставити исту политику", изјавио је портпарол Одељења Руске православне цркве за спољне послове, Дмитриј Сизоњенко, преноси Интерфакс.

Велики имам Ал Азхара, главне сунитске муслиманске теолошке институције, Ахмад ел Тајед рекао је да је потресен вешћу о Бенедиктовој оставци, истакавши да када неко напушта место из здравствених разлога, то никада није добра вест за ислам.

Египатска коптска црква је најављено повлачење Бенедикта оценила као "чин велике искрености пошто је схватио да му здравље не дозвољава да испуњава дужности које му намеће његова улога".

Хрватска изненађена одлуком папе

Политичари и бискупи Католичке цркве у Хрватској изненађени су изненадном објавом папе.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је Бенедикт Шеснаести одговорно водио Католичку цркву и својим порукама ширио мир и пријатељство међу људима.

"Био је искрен пријатељ Хрватске и то се видело и по његовом залагању за чланство Хрватске у ЕУ. Весели ме то што је и сам навео у Декларацији да одлази с положаја папе, али да остаје да служи својој Цркви наравно с тим пријатељима међу које ја убрајам и Хрватску", рекао је Јосиповић за Медиа сервис, преноси портал Index.hr.

Прва потпредседница Владе и министарка спољних послова Весна Пусић rекла је новинарима у Сабору да је изненађена одлуком папе, док је бивша премијерка Јадранка Косор саопштила да је одлука папе неочекивана, иако се говорило о његовом здравственом стању.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић сматра да одлука о повлачењу Бенедикта Шеснаестог "сведочи о високом степену одговорности коју папа осећа према цркви, свом положају и према верницима".

И представници Католичке цркве у Хрватској изразили су изненађење одлуком папе.

Задарски надбискуп Желимир Пуљић је изразио жаљење, али и додао да је папина одлука и "одраз његове величине" јер је коректно рекао да не може даље да обавља дужност.

"Јасно је да нас ово потреса и да се осећамо помало изгубљенима", додао је Пуљић, пренели су хрватски медији.

Дубровачки бискуп Мате Узинић рекао је да га је папина одлука затекла.

"Прилично сам потресен, изненађен, могло би се рећи шокиран том изјавом. У први час сам помислио да то не може да буде истина, али папа има право на такву одлуку", рекао је Узинић, преноси Index.hr.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво