Читај ми!

Вашингтон увео санкције кинеској компанији

Сједињене Државе увеле санкције компанији Поли технолоџиз, водећем кинеском произвођачу оружја и војне опреме, због чега су протестовале и та фирма и влада у Пекингу, јавља агенција Синхуа.

Кинеска компанија "Поли Технолоџиз" и влада у Пекингу затражили од Вашингтона да укине санкције које је увео том произвођачу војне опреме због наводног кршења режима неширења оружја, јавља агенција Синхуа.

Стејт департмент је у суботу најавио санкције САД против физичких и правних лица у Белорусији, Кини, Венецуели, Ирану, Сирији и Судану због, како је наведено, кршења режима неширења оружја.

Према оцени Вашингтона, њихове акције могле би допринети стварању оружја за масовно уништавање, балистичких и крстарећих ракета.

У одвојеним саопштењима, и Поли технолоџиз и Министарство одбране Кине оценили су неприхватљивом одлуку о увођењу санкција на основу унутрашњих, америчких закона и указали да су санкције "неосноване".

"То је акт којим се озбиљно крше норме којима се уређују међународни односи, и који наноси штету интересима Кине", саопштено је из Пекинга а преноси Синхуа.

Компанија "Поли технолоџиз" са седиштем у Пекингу је демантовала да је икада помагала било којој земљи или региону да развије било какву врсту забрањеног оружја.

Такође је демантовала да је извозила оружје или војну технологију било којој земљи или региону које су под режимом санкција Савета безбедности Уједињених нација.

Пекинг је саопштио да се снажно противи америчким санкцијама и да је званичницима у Вашингтону уложило протест.

"Позивамо САД да сместа исправе оно што су погрешили - да укину санкције које су неосновано уведене овој фирми и њеним запосленима, и да обустави радње које ће наудити кинеским интересима и америчко-кинеским односима", рекао је портпарол министарства одбране.

Према његовим речима, Кина је привржена међународном уговору о забрани ширења нуклеарног оружја и технологије којом би се оно могло направити, а на снази су закони о контроли извоза који су у складу са међународним стандардима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво