Читај ми!

Смртоносни стампедо у Индији

Најмање 10 људи погинуло, а десетак повређено у метежу на железничкој станици у индијском граду Алахабаду, где су се милиони Индуса окупили на једном од највећих светских верских фестивала.

У људском стампеду на железничкој станици у северном индијском граду Алахабаду погинуло најмање 10 људи, а још десетак је повређено, саопштио министар железнице Паван Бансал. У том граду окупили су се милиони Индуса како би прославили један од највећих светских верских фестивала.

Према речима Бансала, до метежа је дошло када је огроман број људи преплавио железничку станицу у Алахабаду и, према извештајима локалних медија, изазвао рушење пешачког моста.

Телевизијске станице преносе да се страхује да је најмање 20 људи погинуло, а 30 повређено.

Медији наводе да су у тренутку несреће на станици биле десетине хиљада људи. На снимцима се види велика маса људи који се гурају, док полицајац покушава да уведе ред.

"Овде је био потпуни хаос. Ни два сата после несреће није се појавио доктор или хитна помоћ", рекао је један очевидац.

Очекивало се да се данас око 30 милиона верника окупа у Сангаму, ушћу три реке - Ганга, Јамуне и митског Сарасватија, током једног од најсветијих купања у оквиру фестивала Кумбха-мела, који траје 55 дана и спада у највећа верска окупљања на свету.

Срећни дани за купање се одређују на основу положаја звезда, а хиндуистички верници верују да ће купањем у светој реци током тих дана спрати грехе и ослободити се из круга реинкарнације, односно смрти и поновног рађања.

Према индијској митологији, Кумбха-мела слави победу богова над демонима у жестокој бици за нектаром који доноси бесмртност. Како је један од богова полетео небом с крчагом тог нектара, он се просуо на четири индијска града - Алахабад, Нашик, Уџаин и Харидвар.

На сваких 12 година један од ова четири града постаје домаћин прославе Кумбха-мела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво