Читај ми!

Могући преговори Ирана и САД?

Ако престане притисак Вашингтона и Запада на Иран, спремни смо за директне разговоре са САД, изјавио председник Ирана Махмуд Ахмадинежад на скупу у Техерану којим је обележена годишњица исламске револуције у тој земљи. Неколико стотина хиљада људи прошетало улицама Техерана и других градова, узвикујући "смрт Америци".

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад изјавио је да је спреман за директне разговоре са Сједињеним Америчким Државама, али под условом да Вашингтон и Запад престану да врше притисак на његову земљу.

"Ви престанете да држите пиштољ уперен у лице иранске нације, а ја лично уђем у разговоре са вама", рекао је Ахмадинеџад на скупу у Техерану којим је обележена годишњица исламске револуције у Ирану.

Ахмадинежад је то изјавио пошто је врховни ирански лидер Ајатолах Али Хамнеи - чија је реч последња у свим питањима од кључног значаја за земљу - практично затворио врата директним преговорима са Вашингтоном докле год на снази буду санкције против Ирана и друге мере притиска на ту земљу.

Председник државе Махмуд Ахмадинежад одлази са функције за неколико месеци, па се његова данашња изјава може тумачити као покушај остављања утиска релевантности на политичкој сцени, оцењује агенција Асошиејтед прес.

Запад сумњичи Иран да под маском мирнодопског нуклеарног програма заправо покушава да направи атомско оружје, док Техеран упорно одбацује такве тврдње.

Иранци обележили годишњицу револуције

Неколико стотина хиљада људи прошетало је улицама Техерана и других иранских градова, узвикујући "смрт Америци", поводом 34. годишњице Исламске револуције у којој је с власти збачен шах Мухамед Реза Пахлави кога су подржавале САД.

У Техерану су окупљени, машући иранским заставама и портретима лидера револуције ајатолаха Рухолаха Хомеинија, прошетали до чувеног Трга Азади (Трг слободе), а окупили су се на позив владе.

Слични скупови одржани су широм Ирана, нарочито у главним градовима великих провинција попут Машхада, Исфахана, Шираза и Кермана.

У Техерану су страни новинари били строго надгледани и дозвољено им је да прате догађања искључиво са места која су званично одређена за то, преноси АФП.

Скуповима је обележен 11. фебруар када је војска прогласила солидарност са народом, окрећући леђа шаху Мухамеду Рези Пахлавију. Хомеини се 10 дана пре тога тријумфално вратио из егзила у Француској како би повео револуционаре у походу на власт.

Иран се тренутно налази под међународним санкцијама због контроверзног нуклеарног програма обогаћивања уранијума.

Светске силе и велики непријатељ Ирана из региона Израел сумњају да Техеран покушава да произведе атомску бомбу под изговором да обогаћује уранијум у цивилне сврхе, што иранске власти упорно и одлучно негирају.

Санкције су изазвале озбиљну економску кризу, гушећи ирански банкарски систем и ограничавајући извоз нафте, који је главни извор девиза у земљи.

Резултати испитивања јавног мњења, које је недавно спровела америчка фирма "Галуп", показују да ирански нуклеарни програм подржава велика већина становника у Ирану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво