Папа дочекао Малтешке витезове

Поводом девет векова од оснивања реда, папа Бенедикт XVI састао се са припадницима Малтешких витезова. Чланови реда су укључени у хуманитарни рад у више од 120 земаља света.

Поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт XVI, састао се у Ватикану са око 4.000 припадника реда Малтешки витезови, на посебној церемонији којом је обележено 900 година од када је тај ред основан, под покровитељством папе.

Ред Малтешких витезова основан је да би заштитио сиромашне и болесне ходочанике који су се упутили у Свету земљу. Познат је и под називом Суверени Ред Светог Јована Јерусалимског од Родоса и од Малте.

"Због своје вере, кроз векове, припадници вашег реда помагали су болесном Јерусалиму, док су ходочасници у Светој земљи били изложени великој опасности", рекао је Бенедикт XVI окупљенима.

"Ред је у 19. веку проширио своје деловање на сиромашне и болесне, никад не одустајући од својих основних идеја. Ваша посвећеност мора да се настави у том смеру. Никад не смете да заборавите своје корене", поручио је папа Витезовима.

Малтешки витезови основани су као болница 1048. године, а затим постали верски и витешки ред.

Ред сада има око 13.500 чланова, као и 80.000 сталних волонтера и 25.000 чланова медицинског особља који су укључени у хуманитарни рад у више од 120 земаља света.

Ред има међународни статус и право да именује амбасадоре и да их при својој централи у Риму акредитује. Такође, ред има дипломатске односе са 104 држава, међу којима је и Србија. При Уједињеним нацијама има статус посматрача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се