Читај ми!

Грађани Камбоџе одају пошту Сихануку

Бившем краљу Нородому Сихануку хиљаде Камбоџана одало пошту. Отац модерне Камбоџе умро 15. октобра, а биће кремиран у понедељак у главном граду те земље Пном Пену.

Хиљаде грађана Камбоџе одали су пошту бившем краљу Нородому Сихануку, у мимоходу поред ковчега са његовим посмртним остацима, који ће у понедељак бити кремирани у главном граду те земље Пном Пену.

Поштоваоци оца модерне Камбоџе дефиловали су у тишини од раног јутра поред позлаћеног ковчега, који је у петак премештен из Краљевске палате, у пратњи пола милиона људи.

Сиханукови остаци налазили су се у Краљевској палати од 15. октобра, када је бивши краљ умро од срчаног удара у Пекингу, у 90. години.

Сиханук ће бити кремиран након седмодневне жалости. Очекује се да ће кремацији присуствовати бројни азијски лидери, као и француски премијер Жан Марк Еро.

Сихануков пепео почиваће у урни која ће се налазити у Краљевској палати у Пном Пену.

Грађани Камбоџе гаје велико поштовање према Сихануку, који је посебно омиљен међу припадницима старијих генерација.

Сиханук, који је владао најдуже од свих владара у Азији, абдицирао је у октобру 2004. године, у корист једног од својих синова, Нородома Сихамонија.

Сиханук је желео да обезбеди опстанак монархије и избегне хаос у земљи. Био је монарх од времена када је Камбоџа била француска колонија до успостављања мира 1998, прошавши кроз деценије грађанског рата и владавине режима Црвених Кмера (1975-1979), одговорних за смрт скоро два милиона људи.

Био је један од лидера Покрета несврстаних. Упркос дугим периодима изгнанства и абдицирања 2004, остао је утицајна личност која је уживала велики углед у својој земљи и свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се