Читај ми!

Милијарда гладних, а храна у смећу

Две милијарде тона или половина светске хране заврши у смећу, показало истраживање једног британског института. Трећину бачене хране чини хлеб, четвртину поврће, а у смећу заврши и 20 одсто воћа.

У свету у коме 25 хиљада људи свакодневно умре од глади, а милијарда пати од изгладнелости, готово половина светске хране заврши у смећу. Истраживање британског Института индустријских инжењера показује да се годишње баци од две до четири милијарде тона хране. Највише у Европи и Америци.

Трећину бачене хране чини хлеб, четвртину поврће, а у смећу заврши и 20 одсто воћа. Енормна количина отпада настаје због лошег складиштења, строгих рокова продаје, изобиља понуде и избирљивих потрошача. Британска студија открива да у појединим азијским земљама чак 80 одсто пиринча не стигне до купаца, док Британци годишње баце око четири и по милиона тона хране.

"Опустили смо се јер је храна била јефтина, а кад је храна јефтина људи постану размажени и пробирљиви. Сада цене расту, па трпимо последице бацања хране", каже Џејмс Милтон из британске добротворне организације.

У појединим земљама воће и поврће баца се само због изгледа који не задовољава критеријуме великих трговинских ланаца. Такође се 550 милијарди кубних метара воде потроши на узгој усева који се никада не поједу. Количина бачене хране била би довољна да прехрани гладне у земљама у развоју.

"У протеклој години цене пшенице и кукуруза скочиле су 25 одсто, што је утицало на живот многе деце. Услед неухрањености, сваке године умре око три милиона малишана. Смртности доприноси и раст цене хране", каже Брендан Кокс из организације "Чувајмо децу".

А цене ће остати високе и ове године, предвиђа Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду. Да би се спречили огромни губици, требало би инвестирати у ефикасније начине узгоја, транспорта и складиштења хране. Али и учити потрошаче у развијеном свету, да буду мање обесни.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара