Читај ми!

Лондон између Брисела и Вашингтона

Берлин упозорава британског премијера Камерона да не уцењује Европску унију. Референдум у Британији о чланству у ЕУ могао би да је доведе у изолацију, сагласни Брисел и Вашингтон. Обамина администрација поручује Камерону да не напушта ЕУ.

Немачка упозорава британског премијера Дејвида Камерона да не уцењује Европску унију, јер би референдум у Великој Британији о чланству у ЕУ могао да је одведе у изолацију, пише лондонски Гардијан.

"Постоји опасност да би референдум могао да парализује напоре за бољу Европу и свеобухватнију интеграцију. Британија би могла да се суочи са ризиком од изолације. То не може бити у интересу Британије", каже Гинтер Крихбаум, један од најближих савезника немачке канцеларке Ангеле Меркел и председавајући Одбора Бундестага за европске послове.

Крихбаумово упозорење уследило је у време када се Камерон, који је под све већим притиском конзервативних евроскептика, припрема да током јануара одржи говор у коме ће, према очекивањима већине, представити планове за преиспитивање британских односа са ЕУ и најавити референдум о чланству Британије у Унији.

На последице расписивања референдума о останку Британије у Унији, Камерона упозорава и администрација председника Сједињених Америчких Држава.

Помоћник америчког секретара за европске послове Филип Гордон истиче да би референдум могао да наведе Унију да се окрене себи у време када САД од ње очекује да буде отворена, са снажним британским гласом.

Изјава Филипа Гордона током посете Лондону разбесенела је неке британске европскептике које је Гинтер Крихбаум позвао да размисле о последицама у случају да Британија одлучи да напусти ЕУ или да се определи за статус какав имају Швајцарска и Норвешка.

"Неки људи тврде да је Швајцарска у изузетној позицији. Сумњам у то. Швајцарској је потребна ЕУ, али не може да утиче на политички процес у ЕУ. То је велики проблем", рекао је Крихбаум који предводи делегацију Бундестага у дводневној посети Лондону

Удар на европско јединство

Крихбаум, истакнути члан Хрићанско-демократске уније Ангеле Меркел, упозорава такође да би, уколико Британија изгуби јединствено европско тржиште, то била катастрофа за њену привреду пошто би морала поново да преговара о низу билатералних трговинских уговора.

Такав корак би, према његовим речима, ослабио и ЕУ и идеју о уједињеној Европи, али и Британију и њен положај не само у Европи, већ и у свету.

Крихбаум је уверен да би, мада су све чланице ЕУ потребне једне другима, Британију теже погодио излазак из Уније него што би остатак Уније осетио последице њеног одсуства.

Немачки посланик забринут је да би британски покушај да поново отвори питање односа са ЕУ могао да има ефекат Пандорине кутије пошто би, како је приметио, и друге чланице Уније могле да почну да постављају сопствене захтеве.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара