Читај ми!

Половина светске хране заврши у смећу

Две милијарде тона, што је половина светске хране, заврши у смећу, показало истраживање Института индустријских инжењера.

Око половина светске хране, две милијарде тона, заврши у смећу, показало је истраживање британског Института индустријских инжењера, које преноси Би-Би-Си.

Бацање хране у ђубре је последица лошег чувања намирница, строгих прописа о њеној продаји до тачно одређеног датума, превелике количине наручених производа и избирљивости купаца, показала је студија Института индустријских инжењера.

Трећину бачене хране чини хлеб, а четвртину поврће, док 20 одсто воћа заврши на отпаду, показују подаци британске владе.

Истраживање је показало да се око 30 одсто поврћа у Великој Британији не бере, нити прикупља искључиво због изгледа који не задовољава критеријуме великих трговачких ланаца.

Сваке године у смећу заврши између 30 и 50 одсто од четири милијарде тона хране произведене широм света, а највише у евопским земљама и Сједињеним Државама.

Студија је утврдила и како се 550 милијарди кубних метара воде потроши на узгој усева који никада не буду поједени.

Експерт за храну Стефан Гејтс истиче да би људи више марили за храну када би кували више, односно када би учествовали у њеном спремању, јер, како каже, поготово деца нису свесна тог процеса.

Неки стручњаци наводе да је кључ у едукацији и да људи морају више пажње да обраћају на рокове употребе хране како би је на основу тога користили.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара