Чеси бирају председника

По први пут, директним председничким изборима Чеси бирају шефа државе, кога им је од настанка републике 1918. године бирао парламент. Највише шансе да наследе председника Вацлава Клауса имају двојица бивших премијера Јан Фишер и Милош Земан.

Чеси у данас и сутра први пут у историји бирају на директним председничким изборима шефа државе кога им је од настанка републике 1918. године бирао парламент.

Иако највећу пажњу света привлаче егзотични кандидати, попут уметника Владимира Франца, истетовираног од главе до пете, конзервативност чешких бирача највише шансе даје осведоченим политичарима двојици бивших премијера.

Ако је веровати прогнозама почетком марта ће председника Вацлава Клауса у председничком замку Храдчани у Прагу наследити или бивши премијер техничке владе 2009. и 2010. године, некадашњи шеф националног уреда за статистику Јан Фишер или бивши социјалдемократски премијер од 1998. до 2002. године коме је то повратак из политичке пензије Милош Земан.

Исто говоре и истраживања расположења бирача која предвиђају да ће у други круг председничких избора 25. и 26. јануара ући Земан са 25 одсто подршке бирача и Фишер за кога би гласала петина анкетираних.

Чеси су последњих година апатични, фрустрирани и згађени политиком и својим политичарима, што показује мала подршка кандидатима иза којих стоје велике странке.

За "чешког Обаму", младог сенатора који на изборе за председника излази под паролом "Са чистим образом", сина покојног известиоца УН за људска права у бившој Југославији, Јиржија Динстбира млађег који је кандидат опозиционих социјалдемократа, спремно је да гласа 10 одсто Чеха.

Кандидата владајуће Грађанске демократске странке, сенатора Пшемислава Соботку подржава свега 7,6 одсто бирача.

Екстравагантни кандидати, Владимир Франц, иначе професор Позоришне академије и композитор који би, када би био изабран био први шеф државе истетовираног плавог лица и 75-годишњи шеф чешке дипломатије кнез Карел Шварценберг познат по томе да на састанцима па чак и конференцијама за штампу спава, имају већу подршку, око 11 одсто.

Франца, али и кнеза Шварценберга обожавају млади Чеси и када би се они питали Клауса би наследио неко од њих двојице, због чега су ове председничке изборе у Чешкој неки страни медији назвали најзабавнијим у свету.

За забаву у земљи су се побринуле грађанске иницијативе које преко духовитих и шаљивих спотова и плаката апелују на Фишера и Земана да се повуку како на чело државе после две деценије од пада комуниста не би поново дошао човек који је имао црвену партијску књижицу.

Једино што је већ сада извесно на првим изборима за председника Чешке јесте велико интересовање бирача, скоро 70 одсто и то да ће се на Храдчанима завијорити застава Европске уније коју је 10 година током своја два мандата тврдоглаво одбијао да окачи Вацлав Клаус.

Међу првих пет кандидата који имају теоретске шансе да буду изабрани нема никога са евроскептичним ставовима досадашњег шефа државе.

Резултати гласања преко осам милиона чешких бирача у првом кругу избора који се одвијају по већинском систему биће познати у суботу увече.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво