Читај ми!

Израел спречио хемијски рат у Сирији

Захваљујући дојавама израелских обавештајаца о могућој употреби хемијског оружја, у новембру прошле године међународна заједница спречила сиријски режим да то оствари, пише "Њујорк тајмс". Ракетни системи "патриот" упућени на сиријско-турску границу. Бомбардована побуњеничка упоришта на ободу Дамаска.

Новембра прошле године, због информација до којих су израелски обавештајци дошли, а након тога их пренели Пентагону и целокупној међународној заједници, велике силе покренуле su заједничку акцију спречавања сиријског режима да искористи хемијско оружје, пише Њујорк тајмс.

Лист наводи да је крајем новембра прошле године израелска војска примила обавештајне дојаве да сиријски војници мешају хемикалије у два стоваришта, највероватније смртоносни гас сарин и пуне бомбе којима се могу наоружати авиони.

Захваљујући тим дојавама, покренута је међународна акција која је спречила употребу хемијског оружја. Највиши израелски војни официри обавестили су о томе Пентагон, а и амерички председник Барак Обама је убрзо упозорен, пише лист.

Током викенда је муниција натоварена на два возила крај сиријских ваздухопловних база.

Америчким званичницима речено je да, у случају да сиријски предсендик Башар ел Асад нареди да се то оружје употреби, авиони би могли бити у ваздуху за два сата, што је исувише брзо да би САД могао да делује.

Оно што је уследило јесте задивљујућа међународна сарадња због грађанског рата око кога САД, арапске земље, Русија и Кина скоро никада нису могле да се договоре о заједничком курсу.

Комбинација јавног упозорења Обами и оштрије приватне поруке послате сиријскон лидеру и његовим војним командантима преко Русије и других, укључујући Ирак, Турску и можда Јордан, зауставиле су мешање хемијског оружја и припрему бомбе, наводи амерички лист.

Гранате на предграђа Дамаска  

Сиријска војска бомбардовала је рано јутрос побуњеничка упоришта на ободу Дамаска, док су на северу Сирије избили сукоби због контроле над градом Мастумом, саопштили су сиријски активисти.

Војска је гађала предграђа Малиху и Беит Сахам, у близини аеродрома, као и Думу, навела је Сиријска опсерваторија за људска права.

Истовремено, у северозападној провинцији Идлиб, припадници снага безбедности сукобили су се с побуњеницима, пренеле су агенције.

Док војни извори тврде да се побуњеници повлаче из Мастуме, директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман рекао је да и даље бесне окршаји, да има жртава пуцњаве, али и произвољних погубљења по кратком поступку.

У источном граду Деиру Езору, побуњеници исламистичког Фронта ел Нусра погубили су тројицу заробљених војника због оптужби за силовање, пренео је АФП.

Фронт ел Нусра познат је по самоубилачким бомбашким нападима у Сирији и верује се да је повезан са Ал Каидом. САД га је сврстао на списак терористичких организација.

С друге стране границе, у Јордану, у сиријском избегличком логору избила је побуна због тешких услова живота, у којој је повређено неколико људи.

Неколико десетина избеглица, чије је шаторе протекле ноћи срушио ветар, напали су моткама и каменицама јорданске хуманиратне раднике који су делили хлеб.

У Женеви, Уједињене нације су упозориле да, због лоших безбедносних услова, нису у стању да обезбеде доток помоћи за милион Сиријаца који гладују.

Према подацима УН, у Сирији је од почетка побуне против режима председника Башара ел Асада у марту прошле године погинуло више од 60.000 људи. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво